Pretpunkband Toy Dolls viert feestje in de kleine zaal van De Oosterpoort

Wellicht de oudste (pret)punkband ter wereld, Toy Dolls, doet in het kader van hun 40th Anniversary Tour, ook Nederland aan. De band rond lid van het eerste uur, Michael 'Olga' Algar, speelde vrijdagavond in de uitverkochte kleine zaal van De Oosterpoort in Groningen. Vandaag volgt Doornroosje in Nijmegen en zondag staat de band uit Sunderland in 013 in Tilburg.

Later dit jaar staat de formatie uit Sunderland nog op het Sniester festival in Den Haag en - 21 mei - op Oerrock in Ureterp, samen met onder meer Kensington, Wolfmother, Miss Montreal en Rowwen Hèze.

Toy Dolls, bij een breder publiek bekend van de klassieker Nelly The Elephant, geldt als één van de hards werkende bands in het circuit. Geen privejets of luxe touringcars, maar reizen met de Eurostar of in een busje. Voor gitarist-zanger Olga, bassist Tommy Groober en drummer Mr. Duncan (Redmonds), geen grote zalen, maar de relatief kleinere tot in de verste uithoeken van Europa. 

En dit zal waarschijnlijk altijd zo blijven. Of de drie hiermee zitten? Nou nee. Met een combinatie van passie voor rock'n'roll en een gezonde dosis humor maakt  Toy Dolls ook de vijftig jaar nog wel vol. Al leek het daar in 2009 niet op, toen de band 'Our Last Tour' aankondigde, gevolgd door - Toy Dolls-humor in het kwadraat - The tour after the last tour.

Inmiddels ligt er al weer een nieuw cd in de schappen, Episode III.

Dat Toy Dolls een trouw schare fans heeft, bleek ook in De Oosterpoort, waar She Goes To Finos, I've Got Asma, Spiders In The Dressing Room en Dig that groove baby woord voor woord werden meegezongen. Toy Dolls is CULT (met hoofdletters), puur, soms rauw, maar bovenal energiek. Laat dat tot in den eeuwigheid zo blijven.