Op weg naar Grasnapolsky - deel 3

Op weg naar het driedaagse evenement Grasnapolsky wordt iedere week een tipje van de sluier opgelicht. Vandaag deel 3.

Festival Grasnapolsky heeft in samenwerking met Solidus Solutions het project ‘De Toekomst van oud festivalpapier’ opgezet. Festivals, poppodia en andere organisaties binnen de muziekindustrie produceren veel drukwerk en daarmee veel restmateriaal. Om het publiek, andere festivals en podia bewust te maken van de grote hoeveelheid posters, flyers en programmaboekjes die vaak overblijven na een festival en de impact die de ontwikkeling van dat drukwerk heeft. Daarom riepen Grasnapolsky en Solidus Solutions samen de organisaties van festivals en poppodia op om hun oude papier in te leveren tijdens ESNS. Grasnapolsky vindt dit jaar opnieuw plaats in voormalig strokartonfabriek de Toekomst in Scheemda, van 6 tot en met 8 maart 2020.

Tientallen (pop-)organisaties gaven gehoor aan de oproep en leverden hun oude papieren promotiemateriaal in een daarvoor geplaatste container in de stad. “Er is zo’n 1000 kilo ingezameld.” vertelde Frits Mulder van Solidus Solutions afgelopen woensdagavond in EenVandaag op NPO1. Van het oude papier worden nieuwe vellen karton gemaakt, die uiteindelijk als stoelen op het festival in Scheemda terecht komen. 

Solidus Solutions

“Nadat ons team een rondleiding kreeg in één van de kartonfabrieken van Solidus Solutions en daar zag hoe oud huis-tuin-en-keukenpapier wordt verwerkt tot nieuwe verpakkingen of gebruiksvoorwerpen, ontstond dit idee. Ook wij hebben een stapel oude posters op kantoor liggen waar we niets meer mee doen. Het voelt extra goed dat onze eigen posters weer op ons festival terugkomen, alleen dan nu als bank of stoel. Tegelijkertijd geven we hiermee als branche een signaal af, dat we ons eigen papierverbruik onder de loep moeten nemen. Door vervolgens het verhaal te vertellen aan de festivalbezoeker, raakt de bezoeker erbij betrokken en realiseert zich wat de ecologische voetafdruk van een festival en haar bezoekers is.” aldus Mariska Berrevoets, directeur Grasnapolsky. 

Het gehele proces van inzameling tot verwerking in de fabriek, wordt vastgelegd door Grasnapolsky en naar buiten gebracht in een videoreeks. De eerste video in de reeks staat inmiddels online op de website en sociale kanalen van Grasnapolsky.

Korting
Kom je de stoelen testen? Speciaal voor lezers van het Streekblad heeft Grasnapolsky een actie. Met de code GRASSTREEKBLAD ontvang je 10 euro korting op een weekendticket en 5 euro korting op een dagticket. Tickets zijn te koop via Grasnapolsky.nl/tickets