Hollands Hoop 3: van Overschild tot Wierum, hier speelt het slot van de Nederlandse Breaking Bad

Wat hebben een boerderij in Overschild, de Mariakerk in Wierum en de Eemshaven met elkaar gemeen? De drie noordelijke plekken zijn als decor te zien in de serie Hollands Hoop.

Voor sommige fans van de serie Hollands Hoop die in het Noorden wonen, is het een sport om plekken te achterhalen waar de serie is gefilmd. De spoorwegovergang tussen Roodeschool en de Eemshaven is bijvoorbeeld weleens in beeld geweest. Of de dijkdoorgang bij de Eemspolder. En natuurlijk boerderij Hoog Hammen in Overschild.

(Tekst gaat verder onder de foto)

Hoog Hammen is de in 1869 gebouwde boerderij waar het gezin Augustinus in de serie gaat wonen, om daarmee vervolgens in de drugshandel verzeild te raken. Ooit was het een statige boerderij met hoge ramen, nu is de hoeve verlaten.

Actrice Kim van Kooten zei in een eerder interview dat ze de plek is gaan koesteren: ,,Deze boerderij is voor mij niet zomaar een locatie. Ik zie haar als een personage. Ik heb het gevoel dat ik inmiddels elk hoekje van haar ken.’’

Bevingsschade

Nu het derde en laatste seizoen van de successerie Hollands Hoop is opgenomen, wacht eigenaar Jan Offenberg op uitsluitsel van de NAM. De bevingen in het Groningse gasveld spelen de hoeve flink parten. „Pas als bekend is wat zij ermee willen, weet ik wat ik ermee kan.”

(Tekst gaat verder onder de foto)

Hij zit er onder meer over na te denken om zijn melkveebedrijf in Woldendorp op deze locatie uit te breiden. Maar in het verleden heeft hij ook met het idee gespeeld om de boel plat te gooien.

Vandalen in de boerderij

De boerderij werd jarenlang geteisterd door vandalen. Ramen werden ingegooid, geisers van de muur gerukt. Er werden zelfs souvenirs van de serie gestolen, zoals een portret dat boven de schouw hing. „Maar het is er nu een tijdje rustig”, zegt Offenberg. „Dat zal wel veranderen als jullie erover schrijven in de krant”, voegt hij eraan toe.

Dagjesmensen en fans van de serie komen hier niet meer zo vaak langs om een foto te maken van de verlaten boerderij, weet Offenberg. „Maar ik hoorde van Marcel Hensema, de acteur die Fokke Augustinus speelt in de serie, dat er alweer filmpjes op internet zijn verschenen van het pand.”

Geen bussen vol toeristen

Een ander noordelijke filmlocatie is het Friese Wierum. Daar staat de Mariakerk. „Het is niet zo dat hier bussen vol toeristen af- en aanrijden hoor”, zegt Kornelis Yntema van Eetcafé De Kalkman in het dorp. „Het is niet echt een trekpleister. Maar een enkeling is wel op zoek naar de kerk, of is hier toevallig en herkent het gebouw van de serie.”

(Tekst gaat verder onder de foto)

Wel fans dus, maar het dorpje wordt niet overstroomd door influencers die er een kiekje komen maken.

Voor taferelen als in Hallstatt, een dorp in Oostenrijk dat verdacht veel lijkt op het fictieve Arendelle uit de Disneyfilm Frozen, hoeft Wierum dus niet bang te zijn.

Uithuizermeeden

Andere plekken waar de crew van Hollands Hoop ooit beelden maakte zijn het wad, de Eemspolderweg in Uithuizermeeden en de Meneersweg in hetzelfde gebied.

(Tekst gaat verder onder de foto)

Voor wie dacht dat die idyllische woning van de familie Kooistra, een ander bekend gezin in de serie, echt op het Groningse platteland staat, is dit verhaal misschien een domper. Die boerderij staat namelijk in Amstelveen.

 

Hollands Hoop

Het derde en laatste seizoen van Hollands Hoop begint zondag 9 februari 2020 op NPO3. De serie is vanaf dan ook te zien op NPO Start.