Pekela komt met flitsvergunning voor mensen die snel een huis willen bouwen

Mensen die een woning willen bouwen in de gemeente Pekela krijgen voortaan sneller een vergunning. Ook wordt meer geluisterd naar de woonwensen.

We staan geen pimpelpaarse stippen op huizen toe

Dat betekent dat het Pekelder college van burgemeester en wethouders Libau, de onafhankelijke adviesorganisatie voor ruimtelijke kwaliteit en cultureel erfgoed in Groningen en Drenthe, meer op afstand zet. ,,Het is een adviesorgaan. Wij als college hebben het laatste woord. Maar, wees gerust”, zo stelt burgemeester Jaap Kuin, ,,we zullen echt geen pimpelpaarse stippen op het huis toestaan.”

Pekela wil huizenbouwers tegemoet komen wat betreft het uiterlijk van te bouwen woning. ,,We merken dat Pekela in trek is. De ‘nieuwelingen’ komen van heinde en verre. Dat heeft vooral te maken met het feit dat huizen in andere delen van het land amper nog te betalen zijn. ,,Wij hebben een aantrekkelijke kavelprijs. Hier kun je een mooi huis bouwen waar je in het westen bijkans nog geen garage voor kunt bouwen”, stelt wethouder Hennie Hemmes. ,,We zien zelfs al dat mensen uit Emmen en Assen naar Pekela komen, omdat ze hier een betaalbare woning kunnen bouwen.”

De teugels laten vieren

De nieuwe inwoners blijken ook specifieke woonwensen te hebben. Waar tot voor enkele maanden geleden het college nog veel overliet aan het advies en oordeel van Libau, laat ze de teugels vieren. ,,Ook niet in het gekke”, stelt Kuin. ,,Mensen moeten natuurlijk een goed verhaal hebben en zorgen voor draagvlak in de buurt.”

Daarmee neemt Pekela afstand van het tot dusver veelal gehanteerde beeld/kwaliteitsplan. ,,Als je een droomhuis wilt bouwen staat Pekela dat toe.” Vanwege de stijgende interesse in kavels introduceert Pekela binnenkort de flitsvergunning. Veelal duurde het minimaal acht weken tot soms maanden voordat een bouwvergunning was afgegeven. ,,Komt de bouwer nu met een goed verhaal, dan streven we er naar om binnen vier weken een vergunning af te geven, zodat de bouwer vlot aan de slag kan.”

Pekela heeft zelf nog ongeveer 25 kavels her en der door de gemeente te koop. In woonplan Ol alteveer in Nieuwe Pekela liggen bijvoorbeeld nog zestien kavels. Twee zijn inmiddels verkocht en de belangstelling voor de andere kavels is groot, weten Kuin en Hemmes.