Gemeente Oldambt heeft intentie om Lucas ziekenhuis in Winschoten te kopen, binnenkort worden knopen doorgehakt

De gemeente Oldambt heeft de intentie om het voormalig Lucas ziekenhuis te kopen. Met eigenaar, Outlet Groningen BV, is de gemeente in gesprek.

Wethouder Wünker bevestigt de interesse

Wethouder Erich Wünker (VVD) van de gemeente Oldambt bevestigt desgevraagd dat er al enige tijd gesprekken worden gevoerd over de aankoop van het ziekenhuis, inclusief het terrein. Enkele bronnen zeggen zelfs dat er al een deal is gemaakt. Wünker ontkent dat ten stelligste. ,,We moeten het bijvoorbeeld over de prijs nog eens worden. Maar we hopen er wel met elkaar uit te komen. Maar het kan ook nog net zo goed mislopen.”

Volgens Wünker heeft het college ideeën over een nieuwe invulling van het ziekenhuis met terrein. ,,We schrijven op dit moment aan een nieuwe detailhandel-visie. Misschien is het aan het winkelcentrum te koppelen. Maar evengoed valt te denken aan huisvesting. Zeker is dat als we er uitkomen met eigenaar Outlet Groningen we met andere partijen gesprekken gaan voeren over de mogelijke invulling van het complex. De retail in Winschoten hoort daar bij.”

Outlet Groningen BV is eigendom van Harm de Vries, de eigenaar van het eerder failliet gegane VastGoud uit de stad-Groningen. Het Lucas ziekenhuis bleef buiten het faillissement. De Ommelander Ziekenhuis Groep (OZG) in Scheemda zal ongetwijfeld blij zijn met een ophanden zijnde verkoop. Het streekziekenhuis heeft nog een bedrag van tussen de drie - en vier ton tegoed van Outlet Groningen BV. Dat is enkele jaren geleden overeengekomen toen het ziekenhuis werd verkocht aan Outlet Groningen.

Ergernis over leegstaand en verpauperd complex

De OZG verkocht het Delfzicht-ziekenhuis eerder al aan VastGoud. In maart 2019 werd Breadstone uit Baarn de nieuwe eigenaar van het complex en terrein. Veel inwoners van Winschoten ergeren zich aan het leegstaande complex, waar de verpaupering zichtbaar is. De gemeente Oldambt heeft eerder al veiligheidsmaatregelen genomen om vandalisme te voorkomen. Sinds het voorjaar staat het voormalig ziekenhuis leeg, nadat vanwege een conflict over het betalen van de energierekening een aantal huurders het pand moest verlaten.

Outlet Groningen was niet bereikbaar voor commentaar.