Blog Monique Postema uit Oude Pekela over opvoeden - Samen spelen na schooltijd

Monique Postema uit Oude Pekela wil in haar werk als reflexintegratie therapeut/kindercoach zoveel mogelijk kinderen op een positieve manier tot ontwikkeling laten komen. Met kleine korte verhaaltjes wil ze de lezer laten nadenken over opvoeding, zonder belerend te zijn. Vandaag haar dertiende blog: Samen spelen na schooltijd

Samen spelen na schooltijd is toch leuk? Veel dieren leven met elkaar in een groep. Ze hebben elkaar nodig. Een school met vissen beschermt elkaar tegen een vijand, handig dus.

Wij mensen zijn gemaakt om in een groep te leven. Wij hebben elkaar echt wel nodig. Het is wel zo dat iedereen zich steeds meer op zich zelf richt. Maar dat is een ander verhaal.

Elke groep kun je grof weg verdelen in introverte mensen en extroverte mensen. Dus in elke school klas zie je dit ook terug.

Introverte kinderen zijn vaak wat stiller. Je hoort en ziet ze wat minder alleen weten ook zeker genoeg. Ze hebben wat meer tijd nodig om de vragen die hun gesteld worden te over denken. Geef ze wat tijd om nieuwe dingen te overdenken en je krijgt prachtige antwoorden. Wat introverte kinderen ook prettig vinden om wat meer alleen te zijn. Alleen met hun eigen ideeën en gedachten, wat meer in hun eigen wereld.

Extroverte kinderen hoor je vaak wat meer. Zijn aanwezig in de klas. Hebben veel te vertellen. Hebben gauw hun woordje klaar.
Hebben vaak voldoende vrienden en gaan hier veel mee om. Zij vinden het juist fijn om met een groepje te zijn. Ook helemaal prima. En niemand is helemaal introvert of extroverts.

Even terug komen op het samen spelen, want dat vinden wij toch wel belangrijk. Kinderen moeten vriendjes hebben en met elkaar spelen. Alleen bedenk je dat niet alle kinderen altijd zin hebben om na school ook nog even met elkaar te spelen. Introverte kinderen zullen veel vaker kiezen om alleen naar huis te gaan. In de klas ben je de hele dag al omringt met andere kinderen, waarvan een deel je vriend is en een deel gewoon je klasgenoot.

Moeten wij ons dan zorgen maken als een kind niet altijd met iemand wil spelen na schooltijd? Nee, zeker niet. Als een kind niet wil spelen naschool tijd en dit aangeeft zorgt goed voor zich zelf. Weet zich goed te verwoorden en geeft aan wat het wel of niet wil. Prachtig toch?

Als wij school even vergelijken met werk. Wil jij dan elke avond na je werk nog met je collega’s omgaan?

Monique Postema

Meer informatie op www.moniquecoachtkids.nl.