Klooster Ter Apel krijgt stuk van eeuwenoude Apostelenboom terug (die omwaaide tijdens de storm in 2007)

Het Museum Klooster Ter Apel heeft een bijzondere gift gekregen: het museum kreeg een deel van de oude Twaalf Apostelenboom terug. De boom was eeuwenlang verbonden met het klooster Ter Apel.

De winterlinde was vermoedelijk zo’n vijfhonderd jaar oud. In de storm van 28 op 29 december 2008 is hij omgewaaid. GroenLinks-raadslid Rene Kriek schonk het stuk boom aan het klooster. Het hangt nu aan de muur.

Heilig verklaard

De boom is waarschijnlijk geplant door de eerste bewoners van het klooster: de kruisheren van de orde van het Heilige Kruis. De boom werd ooit geknot, waarna er twaalf nieuwe takken groeiden. De takken zouden staan voor de twaalf apostelen. Hier heeft de boom niet alleen zijn naam aan te danken, ook werd hij heilig verklaard.

Het heilig verklaren zorgde ook voor het einde van de boom. Omdat hij niet meer werd onderhouden, was hij in slechte staat. De boom scheurde langzaam uit elkaar en begon weg te rotten.

Kunstwerken

De boom is in veel kunstwerken te zien. Zo ook op een ets van kunstenaar Johan Hemkes, die het museum in 2018 van een anonieme schenker kreeg.

Op deze ets van Henkes is de Apostelenboom nog te zien op zijn oorspronkelijke plek.