Informatieavond van SchuldHulpMaatje Oldambt in Winschoten

In Nederland heeft 1 op de 5 huishoudens financiële problemen. In de gemeente Oldambt is dit aantal zelfs nog hoger. De vrijwilligers van SchuldHulpMaatje Oldambt helpen om de problemen op te lossen. Er zijn nu 20 SchuldHulpMaatjes. Dat moeten er meer worden, omdat de vraag nanaar hulp enorm toeneemt. Daarom organiseert SchuldHulpMaatje Oldambt voor donderdag 27 februari een informatieavond.

Uit schaamte zoeken veel mensen (te) laat hulp. SchuldHulpMaatje zet zich in om mensen met financiële problemen zo vroeg mogelijk te bereiken en zonder verwijten te helpen. Begeleiding in gedragsverandering en financiële zelfredzaamheid staat daarbij centraal. Het doel is om de toenemende schuldenproblematiek terug te dringen.

Op het kantoor aan de Mr. A.J. de Sitterstraat 12a in Winschoten kunnen maatjes en hulpvragers elkaar ontmoeten. En mensen met (dreigende) schulden kunnen van dinsdag t/m vrijdag tussen 10.00 en 13.00 uur vrijblijvend binnenstappen om even te praten of om hulp vragen.

Een van de SchuldHulpMaatjes is Yconne Tuin. Vraag is: Wat doet een Maatje?

Yvonne Tuin: “Als SchuldHulpMaatje breng je samen met de hulpvrager overzicht in de inkomsten, uitgaven en de onbetaalde rekeningen. Vervolgens maak je samen een plan voor een oplossing. Als SchuldHulpMaatje sta je naast je hulpvrager om het gemaakte plan ten uitvoer te brengen. Je ondersteunt de hulpvrager waar nodig en bent een luisterend oor. Dit alleen al betekent heel veel voor de hulpvrager. Belangrijk is dat je als Maatje niet de verantwoordelijkheid overneemt van de hulpvrager.”

Kan iedereen zomaar Maatje worden?
“Nee, je krijgt eerst een opleiding.” zegt Yvonne. “Als SchuldHulpMaatje ga je pas aan de slag na een driedaagse training. Je leert dus goed waar je mee bezig bent. Daarnaast maak je deel uit van een team, krijg je begeleiding van de coördinatoren van SchuldHulpMaatje Oldambt en volg je regelmatig cursussen om bij te blijven.”

Hoe ging het bij jou?
“Begin 2019 ben ik gestart met de SchuldHulpMaatje-training. In deze training leerde ik veel over financiën en omgang met hulpvragers, erg interessant. Op dit moment begeleid ik twee hulpvragers bij het op orde brengen van hun financiën en heb ik één hulpvraag al met succes af kunnen sluiten. Voor je wordt gekoppeld aan een hulpvrager heeft de coördinator al een intakegesprek gehad."

"Na dit gesprek bekijkt de coördinator welk Maatje het beste bij de hulpvrager past. Vervolgens heb je een kennismakingsgesprek en ga je samen met de hulpvrager bekijken welke problemen er zijn en ben je daarnaast ook een luisterend oor. Je brengt samen de financiën in kaart en gaat samen aan de slag met een plan van aanpak om de financiën weer op orde te brengen. De hulpvrager neemt, indien nodig, contact op met de schuldeisers waar jij hem of haar ondersteunt wanneer dat nodig is. Je wilt namelijk als SchuldHulpMaatje dat je hulpvrager zoveel mogelijk zelf doet."

"Wat het werk als SchuldHulpMaatje zo dankbaar en leuk maakt is dat je de hulpvrager na een aantal afspraken ziet opfleuren en energie ziet krijgen om zaken weer op te pakken. En dit maakt het werk dan ook zo leuk en interessant! En natuurlijk loop je soms ergens tegen aan, waar je op dat moment even het antwoord niet op hebt. Maar dat is helemaal niet erg. Je kunt namelijk altijd terecht bij de coördinatoren van
SchuldHulpMaatje Oldambt die dan met je meedenken.”

SchuldHulpMaatje Oldambt zoekt vrijwilligers die de vertrouwenspersoon willen zijn van iemand in een kwetsbare positie en zich betrokken voelen bij deze doelgroep. De vrijwilligers hebben hun eigen financiën op orde, maar hoeven geen financiële deskundigen te zijn. Ze zijn bereid om structureel tijd beschikbaar te maken en willen anderen helpen om ook financiële vrijheid te ervaren.

Informatieavond

De informatieavond vindt plaats in het kantoor aan de Mr. A.J. de Sitterstraat 12A in Winschoten op 27 februari van 19.30 tot 21.00 uur. Iedereen die wil ontdekken of het iets voor hem of haar is, is welkom.

Meer informatie

Meer informatie op www.shmoldambt.nl.