Raadslid redt stam 'heilige boom' en schenkt deze aan Klooster Ter Apel

Aan een muur van het Klooster in Ter Apel hangt sinds kort een deel van de stam van de bekende Twaalf Apostelenboom. Met dank aan Rene Kriek.

Hij is GroenLinks-raadslid van Westerwolde en wandelt vaak langs het Klooster. Op die wandelingen zag hij jaren geleden de Twaalf Apostelenboom staan. Een linde, vermoedelijk geplant door de oorspronkelijke bewoners van het Klooster, de Kruisheren. De linde verwierf zijn bijnaam toen hij, na geknot te zijn geweest, twaalf takken kreeg.

Aan het eind van 2007 werd de toen al zieke boom door een storm geveld. ,,Ik zag hem op mijn wandeling liggen’’, aldus Kriek. ,,Hij werd in stukken verwijderd. Ik zag een mooi deel van de stam liggen, vond het zonde dat dat verloren zou gaan, en nam het mee Thuis behandelde ik het waardoor hij in goede staat bleef. Ik bewaarde het.’’

Een soort relikwie

Onlangs vertelde Kriek aan Margriet van Klinken, directeur van het nu als museum dienst doende Klooster, dat hij dat deel wel wilde schenken. Van Klinken reageerde enthousiast. ,,Die Twaalf Apostelenboom is een beetje heilig. Het is mooi dat we een deel ervan terug hebben, als een soort relikwie.’’

De locatie waar die boom ooit stond, is overigens niet kaal. Staatsbosbeheer kweekte van een ent van de oude linde een nieuwe boom die daar nu staat. Ook wist een uitloper van de oude boom zich te handhaven.