Huis kopen? In deze gemeenten in Drenthe en Groningen betaal je de hoofdprijs

De prijs van bestaande koopwoningen heeft vorig jaar een recordhoogte bereikt. In Delfzijl betaal je gemiddeld het minst voor een huis, Tynaarlo is de duurste gemeente van Drenthe en Groningen.

Zes van de tien gemeenten met de laagste gemiddelde verkoopprijs van Nederland liggen in de provincie Groningen. In Delfzijl betalen huizenkopers het minst: gemiddeld 115.100 euro. Dat terwijl landelijk gezien de gemiddelde verkoopprijs in 2019 voor het eerst boven de drie ton uitkomt: 308.000 euro.

Tynaarlo

De gemeente Groningen, voorheen een middenmotor als het gaat om gemiddelde huizenprijzen, is in 2019 koploper van de provincie. Dat komt door de gemeentelijke herindeling, waardoor de huizenprijzen in Haren zijn verrekend met die van de stad. De gemiddelde prijs ligt in de gemeente Groningen op 258.900 euro.

In buurgemeente Tynaarlo betalen kopers de hoogste prijs voor een woning in Drenthe: gemiddeld 309.800 euro.

 

 

Dat is overigens de enige noordelijke gemeente waarin de huizenprijs hoger ligt dan het landelijke gemiddelde. In Bloemendaal betalen huizenkopers in Nederland het meest: een woning kost daar gemiddeld 832.000 euro.

Drenthe

Huizenkopers zijn in Drenthe het goedkoopst uit in het zuidoosten van de provincie: in de gemeente Emmen kost een woning gemiddeld 205.700 euro.