Gratis knipbeurt voor Tsjernobylkinderen - update

Karina Dijkema van Karina's Hairstyling in Westerlee en Ellina Sportel van Ellina's Haarstudio Midwolda in Midwolda hebben woensdag een groot aantal kinderen uit Tsjernobyl gratis geknipt.

De groep kinderen uit het in 1986 door een kernramp getroffen gebied in de Oekraïne verblijft zes weken in Nederland. Diverse bedrijven bieden hun diensten aan om de kinderen een zo leuk mogelijke tijd in Nederland te bezorgen.

"In totaal hebben we 16 kinderen, de juf en de tolk geknipt", zegt Ellina. "De tolk heeft ook nog een kleurtje in haar haar gekregen. De verf had ze trouwens zelf meegenomen."

Niet alle kinderen uit Tsjernobyl zijn overigens door Karina en Ellina onder handen genomen. "Dat heeft te maken met cultuurverschillen. Het is bijzonder dat we een groot aantal van de kinderen mochten knippen, want in Oekraïne is het niet gebruikelijk dat een ander zomaar aan je haren zit."

Geen groente

Het is volgens Ellina nog altijd 'nodig' is dat de Tsjernobylkinderen de mogelijkheid krijgen om een tijdje aan te sterken in bijvoorbeeld Nederland, alhoewel de kernramp al bijna 35 jaar geleden is gebeurd. "De kinderen die hier komen zijn woonachtig in arme gebieden, waar tijden lang geen groente verbouwd kon worden. Groente eten ze nu nog niet of slechts sporadisch."

Alleke Kramer van Stichting Hulp aan Tsjernobylkinderen Oldambt vult aan: "De mensen daar hebben veelal een kas achter hun huis staan waar ze komkommers of tomaten verbouwen. Er zijn wel bijvoorbeeld wortels, maar die worden dan verwerkt in een salade. Groente eten, zoals wij hier in Nederland doen, vinden ze vreemd."

Het eenzijdige voedsel heeft een negatieve weerslag op de gezondheid. Veel inwoners van het gebied kampen dan ook met schildklierproblemen.

Schoolprogramma

Kramer is onder meer verantwoordelijk voor de coördinatie van het schoolprogramma: "De kinderen in de leeftijd van negen en tien jaar krijgen 's morgens les van hun eigen juf in een lokaal op de Eexterbasisschool, een aantal middagen in de week staan er andere activiteiten op de rol. Zo gaan ze knutselen, zijn we met de kinderen gaan bowlen, kunnen ze een uurtje zwemmen in De Watertoren in Winschoten en hebben we pannenkoeken gegeten."

Dit is alweer het negende project van Stichting Hulp aan Tsjernobylkinderen Oldambt. "We doen dit om de 2,5 à 3 jaar", zegt Kramer. "De kinderen worden met de bus uit Wit-Rusland gehaald en in de regel na zeven weken weer teruggebracht. Deze groep is zes weken in Nederland, vanwegen Oud en Nieuw. De kinderen verblijven bij gastgezinnen in de regio. Een aantal gezinnen vangt al vele jaren Tjernobylkinderen op, een aantal doet dit voor de eerste keer."

Veel geld nodig

Voor de bekostiging van een dergelijk project is veel geld nodig; denk onder meer aan de verblijfkosten, de huur van de bus, het loon van de juf en de tolk en verzekeringen. "In totaal kost een dergelijk project circa 15.000 euro", legt Kramer uit. Om dit te kunnen bekostigen houdt de stichting diverse acties.

De Tjernobylkinderen die nu in het Oldambt verblijven gaan op 24 februari weer terug naar hun vaderland. Het volgende project, de tiende, is eind 2022, begin 2023.