Groninger huisarts schrijft roman over euthanasie en voltooid leven

De in Onstwedde woonachtige huisarts Kees van Kaam heeft een roman geschreven over euthanasie, voltooid leven en toekomstplannen. Titel van het boek is 'MS Voltooid:een laatste cruise?'. Samen met zijn vrouw is Van Kaam veertien jaar huisarts geweest in Appingedam.

Van Kaam heeft gekozen voor dit onderwerp, omdat euthanasie of zelfdoding bij voltooid leven in deze tijd veel besproken wordt in de politiek en in de huiskamer. Begin maart 2020 wil D66 hun wetsvoorstel over deze materie inbrengen in de Tweede kamer.

"Het is mijn doel een groot publiek te bereiken met een vlot leesbare roman, met de nodige humor en emotie, waarin euthanasie, zoals in Nederland gebruikelijk, wordt beschreven", zegt de auteur.

In de roman wordt verteld wat euthanasie voor de huisarts betekent, en ook wordt beschreven wat de gevolgen kunnen zijn als euthanasie bij voltooid leven gemeengoed wordt.

"Het boek geeft stof tot nadenken voor iedereen", aldus Van Kaam.

Het verhaal

Het verhaal speelt zich af op de MS Voltooid, een cruiseschip, dat speciaal is aangekocht voor het uitvoeren van euthanasie bij mensen die ‘klaar zijn met leven’. De lezers van de roma maken haar eerste cruise mee, gezien door de ogen van een huisarts, een rechter, een predikant en een schrijfster, die allen voor de vrijwillige dood hebben gekozen. Tijdens de discussies worden alle aspecten van euthanasie besproken, met de humor en de emoties die daarbij horen.

Jan Verstelten, gepensioneerd huisarts, is na het overlijden van zijn vrouw het leven zat. Tijdens de reis leert hij zijn tafelgenoten kennen en overkomt hem het onverwachte: hij hervindt de liefde voor het leven. Door zijn toedoen gaan meer gasten met ‘Voltooid leven’ twijfelen, waardoor het ‘Voltooid Leven Organisatie Team’ (VLOT) steeds meer in de problemen komt.

Meer informatie

MS Voltooid: een laatste cruise? kost 22,99 euro. ISBN: 978-94-6389-964-2 / 9789463899642. Meer informatie op www.boekscout.nl.