Masterminds van Dollard College Winschoten starten crowdfundingsactie voor trip naar Sydney

The Red Hot Masterminds, een team van het Dollard College in Winschoten, doet mee aan de First Lego League, georganiseerd door Techniek Promotie. Na de regiofinale te hebben gewonnen, maakte het team op 25 januari furore tijdens de Benelux-finale in Breda. Volgend doel is Sydney, de grootste en oudste stad in Australiƫ. Om deze trip te kunnen bekostigen is uiteraard (veel) geld nodig.

In Breda won The Red Hot Masterminds twee prijzen: de social media award en een innovation award. Vervolgens kreeg het team uitnodigingen voor drie internationale toernooien, in Nagoya (Japan), Arkansas (Amerika) en Sydney. Gekozen werd voor laatstgenoemde stad, waar in de eerste week van juli vijftig teams uit de hele wereld strijden om de hoogste eer. Het Dollard College Winschoten, dat al voor de twaalfde keer meedoet aan de First Lego League, vertegenwoordigt als enige school Nederland.

Coach Jensley Fullinck, docent wis- en natuurkunde, wil het competitieve aspect nuanceren: "De Olympische gedachte speelt heel sterk. Het is zelfs de bedoeling dat de teams elkaar gaan helpen. Als je alleen aan winnen denkt, val je als team buiten de boot. Ik zou al blij zijn als we in dit sterke internationale gezelfschap bij de eerste 25 zullen eindigen."

Naast Fullinck bestaat The Red Hot Masterminds uit Isis Reinders (programmeur/bouwer), Jark Otten (programmeur/onderzoeker), Rick Bruintjes (programmeur/bouwer), Isa van Oeveren (onderzoeker), Tim Brader (programmeur/bouwer) en Fernando Witting (tutor).

City Shaper

Het thema van dit jaar is City Shaper. Achterliggende gedachte is dat de steden en dorpen in Nederland te maken hebben met grote problemen, zoals transport, bereikbaarheid en zelfs natuurrampen. Centrale vraag die de teams voorgelegd kregen was: Hoe kunnen we een betere toekomst voor iedereen vormgeven?

The Red Hot Masterminds zocht het dicht bij huis en koos voor het onderwerp 'aardbevingbestendig bouwen'. "We hebben onder meer bij Steenfabriek Strating in Winschoten onderzoek gedaan naar verschillende soorten producten om huizen mee te bouwen. Wat voor stenen heb je?", legt Fullinck uit, "het antwoord is: stenen van gips en beton. Probleem: die breken snel. Als je echter plastic met klei mengt heb je dat probleem minder. Bij Strating hebben we dergelijke stenen laten vervaardigen, in de vorm van Legostenen. Ook is voor het onderzoek gebruik gemaakt van een aardbevingssimulator, die een beving tot 8.1 op de Schaal van Richter kan nabootsen."

Bij deze 'wedstrijd' komt overigens veel meer kijken dan alleen het technische aspect. "Denk aan het ontwerpen van T-shirts en petten, het presenteren, media benaderen, praten met wetenschappers. De leerlingen leren met de deelname aan de First Lego League zeer veel."

Fullinck is met het team, bestaande uit leerlingen van 9 tot en met 15 jaar, iedere vrijdagmiddag aan de slag gegaan. "En, ja, daar gaat behoorlijk wat tijd in zitten. Een aantal van mijn collega's heeft me wel eens voor gek verklaard, ha, ha."

Tussen de 20.000 en 25.000 euro nodig

Voor de trip naar Sydney is, zo schat Fullinck in, tussen de 20.000 en 25.000 euro nodig. "Denk aan de vliegtickets, verblijfkosten, vervoer van en naar de locatie waar het evenement plaatsvindt, maar ook de begeleiding (drie ouders gaan mee, red.), paspoorten en visums."

"Voor de leerlingen wordt het een avontuur, dat ze niet snel zullen vergeten. Een aantal van hen heeft bijvoorbeeld nog nooit gevlogen, en dan meteen pakweg 23 uren.... Als we het geld bij elkaar hebben, zal ik een vlucht boeken met maximaal één tussenstop, op een grote, veilige luchthaven, in Signapore bij voorkeur. Ik kan ze niet aandoen om een vlucht te boeken met drie, vier tussenstops, ha, ha."

Geld doneren

Wie The Red Hot Masterminds financieel wil steunen kan zijn geld doneren via: https://www.doneeractie.nl/the-red-hot-masterminds-naar-sydney/-41724

Zie ook: https://hetstreekblad.nl/artikel/1077813/lions-winschoten-schenkt-duizend-euro-aan-the-red-hot-master-minds.html