'Erfgoed verdient beter plek'

De Stichting Oud-Winschoten weigert haar intrek te nemen in een voormalig, nu leegstaand winkelpand in de Torenstraat.

Dat pand, waar ooit de zaak Haberdashery in was gevestigd, is haar aangeboden door de gemeente Oldambt. Die heeft het ook in eigendom.

,,Maar wij willen daar niet naar toe’’, zegt voorzitter Trijnko Pelgrim van Oud-Winschoten. ,,Het pand is veel te klein voor onze collectie, onze vitrines kunnen er niet eens door de deur. Het pand ziet er verpauperd uit en is niet vriendelijk voor mensen die slecht ter been zijn. Ik twijfel er ook aan dat onze collectie daar goed beveiligd kan worden.’’

De Stichting Oud-Winschoten houdt zich op allerlei manieren bezig met de geschiedenis van Winschoten. Ze heeft tevens een grote collectie voorwepen die iets vertellen over die geschiedenis.

Oude bibliotheek

Ze was jaren gevestigd in de oude bibliotheek in Winschoten. Omdat ie werd gesloopt, verhuisde ze vorig jaar naar het leegstaande ziekenhuis. Dat moest ze in mei verlaten omdat dat gebouw toen van de energievoorziening werd afgesloten. Dit omdat de gemeente en de eigenaar van het voormalig hospitaal het niets eens waren over het betalen van energierekeningen.

Sinds die tijd zit Oud-Winschoten zonder onderkomen en staat een groot deel van haar collectie opgeslagen bij een verhuisbedrijf. Sinds die tijd ook wordt samen met de gemeente gezocht naar een nieuwe, passende plek.

,,En wij hebben nu inderdaad het pand in de Torenstraat aangeboden’’, zegt wethouder Bard Boon (Partij voor het Noorden). ,,En daarbij duidelijk gemaakt is dat Oud-Winschoten over anderhalf, twee jaar naar de Halte Democratie kan.’’ Dat pand aan de haven wordt nu nog onder meer gebruikt voor vergaderingen van de gemeenteraad maar verliest die functie als over enkele jaren het geplande nieuwe gemeentehuis klaar is.

Boon betreurt de weigering van Oud-Winschoten. ,,In de Torenstraat hebben ze in elk geval een tijdelijk onderkomen. Natuurlijk zijn er ook andere, grotere panden in de binnenstad beschikbaar maar daar moeten we een forse huur voor betalen. En dat geld hebben, gezien onze financiele situatie niet zo maar. We moeten immers fors bezuinigen.’’

Pelgrim zegt begrip te hebben voor het feit dat er bezuinigd moet worden. ,,Maar toch zou de gemeente meer oog moeten hebben voor haar erfgoed want dat is onze collectie. Die verdient een betere plek.’’