Sloopflat De Renne in Stadskanaal krijgt letterlijk een gezicht

De tien verdiepingen tellende flat De Renne in Stadskanaal, die dit voorjaar gesloopt wordt, krijgt vanaf half maart letterlijk een gezicht. Kunstenaar Michel Velt gaat een vrouw schilderen op een van de gevels.

De kunstenaar begint op 14 maart met de immense klus. De vrouwenfiguur wordt dertig meter hoog en tien meter breed. Velt werkt vanuit een hoogwerker, er beschikking gesteld door Debru uit Ter Apelkanaal.

Pop-up Galerie Metafoor

Het iconische beeld moet klaar zijn voor vrijdag 27 maart. De flat is in het laatste weekend van maart drie dagen lang een grote expositieruimte. Zo’n tachtig kunstenaars vullen de woningen, onder de noemer Pop-up Galerie Metafoor de Renne, met kunst; van theater tot poëzie en van graffiti tot muziek.

Een idee van graffiti-artiest Pascal Bunk, die steun kreeg van andere kunstenaars als Ada Tolboom, Richard Lamain en Renate Heutinck. Zij kregen Lefier, eigenaar van de flat, op hun beurt enthousiast voor het idee en de volledige medewerking van de woningcorporatie.

De Renne tegen de vlakte

De Renne gaat na april tegen de vlakte. De flat stamt uit de jaren zeventig en verouderd. Het is te kostbaar om de appartementen te verduurzamen. De noodzaak ontbreekt ook, want Stadskanaal is krimpgebied. Lefier bracht de bewoners november 2018 op de hoogte van het besluit. De meeste mensen hebben reeds een nieuw huis. Wilko Peper is 13 maart de laatste die vertrekt.

Lichtshow

Het kunstproject wordt inmiddels breed gedragen in Stadskanaal en omgeving. De reacties op de Facebookpagina zijn enthousiast. Tolboom noemt het project van Velt ‘fantastisch’: ,,Maar, we zijn er nog niet. We zoeken nog een bedrijf dat ons wil sponsoren middels de beveiliging van de flat in de avond en de nacht, zeg van woensdagochtend tot zondagochtend. Ook hebben we nog beamers nodig voor een lichtshow.’’