Aantal huwelijken in gemeente Aa en Hunze explosief gestegen

Het aantal huwelijken in de gemeente Aa en Hunze is in vier jaar tijd verdubbeld. In 2015 werden 129 huwelijken gesloten, eind december 2019 stond de teller op 247 huwelijken.

Zoals eerder gemeld in uw krant heeft de gemeente Aa en Hunze vorig jaar vier extra Buitengewoon Ambtenaren van de Burgerlijke Stand beëdigd.

Geliefden die in de gemeente Aa en Hunze in het huwelijksbootje willen stappen, kunnen nu een keuze maken uit twaalf zogeheten BABS-en. Tien vrouwen en twee mannen.

In 2017 werd de grens van 200 huwelijken overschreden en in 2018 werd 219 keer het jawoord gegeven.

Jenny Verwoerd van de afdeling Burgerzaken van de gemeente Aa en Hunze verwacht dat het record van 247 huwelijken eind 2020 wordt verbeterd. "Er zijn voor dit jaar al 140 huwelijken gepland en het is nog maar februari. Dat belooft wat."

Waarom is Aa en Hunze zo populair als gemeente om te trouwen? Waarom besluiten geliefden uit werkelijk alle delen van het land om op de Drentse Hondsrug in het huwelijksbootje te stappen?

Prachtige trouwlocaties

"De kosten zijn vergeleken met andere gemeenten niet lager", weet Jenny. "Dus dat is niet de reden. Het belangrijkste argument is dat we de beschikking hebben over een aantal prachtige locaties waar de huwelijksvoltrekking kan plaatsvinden. Er is veel te kiezen. Maar wil je op een andere locatie trouwen? Geen probleem hoor. In overleg is bijna alles mogelijk. Eigenlijk stellen we maar één voorwaarde: in geval van regen moet de akte droog worden ondertekend. En niet te vergeten: we hebben ook fantastische trouwambtenaren."

Paul Abrahams