Blog Monique Postema uit Oude Pekela over opvoeden - Citostress, of...

Monique Postema uit Oude Pekela wil in haar werk als reflexintegratie therapeut/kindercoach zoveel mogelijk kinderen op een positieve manier tot ontwikkeling laten komen. Met kleine korte verhaaltjes wil ze de lezer laten nadenken over opvoeding, zonder belerend te zijn. Vandaag haar veertiende blog: Citostress, of...

Op veel scholen zijn de cito testen net weer achter de rug. Deze testen zorgen voor veel gesprekstof onder ouders.
De kinderen ervaren vaak veel stress, want er hangt nogal wat vanaf. Toch? Binnenkort wordt elke ouder uitgenodigd voor een 10 minuten gesprek. Maar eens luisteren hoe je kind het heeft gedaan.

Mijn vraag aan jou is, weet jij precies waarom jou kind elke keer getoetst wordt? Welke informatie hierdoor zichtbaar wordt over je kind. Welke gevolgen het heeft voor de toekomst. En wat wordt er eigenlijk bedoeld met je kind doet het goed? Het zijn wat meer vragen geworden. Ik heb namelijk wel eens de indruk dat ouders eigenlijk te weinig weten over de toets, en misschien
ook wel te weinig vragen stellen.

Ook mijn dochter heeft in het verleden deze testen moeten doen. Ik heb mij er nooit druk over gemaakt. Mijn kind is mijn kind en goed zoals het is. Een probleem is er pas als je er een probleem van maakt. Wat school belangrijk vind hoef ik helemaal niet belangrijk te vinden.

Bij elk 10 minuten gesprek was voor mij het belangrijkste om te horen dat mijn dochter zich op haar gemak voelde in de klas.
Dat ze voldoende aansluiting had met de andere kinderen in de groep en plezier had in de klas. Een ongelukkig kind vind ik persoonlijk erger dan een slechte score op de cito. Want als dat niet in orde is, is er geen ruimte om nieuwe dingen te leren.

Een belangrijk ding wat nodig is om je te kunnen ontwikkelen is je veilig voelen. Dit komt duidelijk naar voren uit de piramide van Maslov. In de schoolgids is dit opgenomen onder een veilig pedagogisch klimaat. Helaas heerst er niet altijd een veilig pedagogisch klimaat.

Als je kind zich de klas niet veilig voelt, is het kind voornamelijk bezig om de veiligheid te krijgen. Voel je je niet veilig dan is er geen ruimte in je hoofd om nieuwe dingen te leren. Misschien is vragen hoe gaat het met mijn kind in de groep wel de belangrijkste vraag. Zonder veilig gevoel zal je kind nooit kunnen laten zien wat het in zijn of haar mars heeft.

Hoe is jullie ervaring met de cito toets? Laat het mij eens weten dat kan via info@moniquecoachtkids.nl.

Monique Postema

Meer informatie op www.moniquecoachtkids.nl.