Probleembrug in Booneschans wordt snel gesloopt

De veelbesproken Booneschanskerbrug over het Boelo Tijdenskanaal wordt bij een gunstige aanbesteding op korte termijn gesloopt.

,,Die sloop staat voor april of mei op de planning’’, zegt een woordvoerster van de gemeente Oldambt. ,,Daarna wordt met de bouw van een nieuwe brug begonnen. Die is normaal gesproken voor het einde van dit jaar klaar.’’

De Booneschanskerbrug in de buurtschap Booneschans bleek ruim twee jaar geleden in zo’n slechte staat te zijn dat hij werd afgesloten voor gemotoriseerd verkeer. De gemeente Oldambt, de eigenaar, deed dat door er betonblokken voor te leggen.

Oldambt reserveerde acht ton voor een nieuwe brug maar geen aannemer wilde daarvoor aan de slag gaan. Waardoor de slechte brug en de betonblokken er nog altijd liggen.

Een miljoen euro

Eind vorig jaar bleek in een gemeentelijke pot toch nog twee ton te zitten. ,,Waardoor we nu een miljoen euro hebben’’, zegt de woordvoerster. ,,We hopen nu wel een aannemer te vinden. De aanbesteding is in gang gezet en als die goed verloopt, kan in april de sloop beginnen. Op die plek komt een nieuwe semi-vaste brug.’’

Inwoners van Booneschans en omgeving kunnen nu nog gebruik maken van de even verderop gelegen Ulsderbrug in Klein Ulsda om bijvoorbeeld op de A7 te komen. Maar die is er ook zo slecht aan toe dat hij volgens de gemeente Westerwolde (die de Ulsderbrug met Oldamt in eigendom heeft) weliswaar niet vervangen hoeft te worden maar wel op stel en sprong gerepareerd.

Die werkzaamheden beginnen op 4 maart, zo werd maandag bekend gemaakt. ,,Ze duren 5 weken’’, zegt woordvoerder Kasper Schomaker van Westerwolde. ,,In die periode worden automobilisten omgeleid.’’

Die omleiding gaat onder meer over de Tweekarspelenweg en door Winschoten en betekent dat inwoners van Klein Ulsda veel langer nodig hebben, volgens de gemeente zeker een kwartier, om op de A7 te komen.

In de gemeenteraad van Oldambt heeft de Verenigde Communistische Partij (VCP) vragen gesteld over de kwestie: hij is onder meer bezorgd over het feit dat gedurende het werk aan de Ulsderbrug hulpverleningsdiensten langer nodig om Booneschans te bereiken.