Enorme verschillen huizenprijzen: het hoogst in Tynaarlo, het laagst bij de buren in Oost-Groningen

Wat een verschil: de gemiddelde huizenprijs is in de gemeente Tynaarlo het hoogst van Noord-Nederland en bij de buren in Oost-Groningen het laagst.

Wie via Zuidlaarderveen Tynaarlo verlaat en via Kiel-Windeweer de gemeente Veendam betreedt, komt als het ware in een vrije val terecht. De gemiddelde huizenprijs schiet onderuit: van bijna 310.000 euro in Tynaarlo tot ruim 187.000 euro in Veendam. In Pekela betaal je voor een koophuis door de bank genomen nog eens ruim 25 mille minder, zo meldt het CBS in de laatste editie van Huizenmarkt in Beeld.

Voor de volledigheid: In het noorden van Groningen en Friesland is de gemiddelde huizenprijs ook laag en op de waddeneilanden behoren de prijzen tot de hoogte van het Noorden.

‘Drentse grond is duur’

Hoe kan het dat de prijzen in buurgemeenten zulke enorme verschillen vertonen? ,,Drentse grond is duur’’, zegt Arnoud Wieringa van Ommeland Makelaardij in Veendam.

Ziedaar het verschil tussen zand en veen, verduidelijkt Wim Stuursma, spreekbuis van de Drentse NVM-makelaars. ,,Dat is van oudsher al zo. Drenthe is gewoon een stuk populairder dan Oost-Groningen. Heeft alles te maken met de historie, de aanwezigheid van voorzieningen en de ligging ten opzichte van de steden Groningen en Assen. Dat laatste geldt in het bijzonder voor Noord-Drenthe.’’

De stad Groningen is in hoge mate bepalend voor de huizenprijzen in het ommeland. Veel mensen zijn voor hun werk, studie of andere reden aangewezen op de stad. Dan stijgen de prijzen en droogt het aanbod na verloop van tijd op. ,,Als mensen niet meer betaalbaar kunnen wonen in de plaats waar ze willen wonen, dan gaan ze iets verder kijken. Lukt het daar ook niet meer, dan schuift de lijn weer iets op. Dat geldt ook voor Assen, zij het in iets mindere mate’’, zegt Stuursma.

Tynaarlo in frontlinie populaire zoeklocaties

Het is een economische wetmatigheid: naarmate meer mensen in dezelfde vijver vissen, stijgen de prijzen.

Wat dat betreft ligt Tynaarlo precies in de frontlinie van de populaire zoeklocaties. De ‘goudkust’ Ter Borch, de nieuwe wijk op grondgebied van Tynaarlo maar tegen Groningen aan gebouwd en met louter dure koopwoningen, draagt zeker bij aan het stijgen van de gemiddelde prijs per woning.

Een kanttekening: het is niet alleen de plek, ook het aanbod bepaalt de prijs, waarschuwt de makelaarsvoorman. ,,In een gemeente als Veendam zijn veel eengezinswoningen en betaalbare appartementen. Kijk je naar de huizen in Tynaarlo, dan zijn dat voor het grootste deel vrijstaande woningen. Dat verklaart voor een deel ook het verschil in de gemiddelde huizenprijs.’’

‘Tien minuten op de fiets naar de stad’

Jan Zwartenkot, makelaar in Paterswolde, bevestigt het beeld dat Stuursma schetst. ,,In Zuidlaren, Eelde en Paterswolde staan veel grote woonboerderijen. Ja, die zijn prijzig.’’ De vraag in zijn werkgebied is veel groter dan het aanbod. ,,De krapte is net zo groot als in de stad Groningen. De Groeve was altijd iets goedkoper dan Zuidlaren, maar ook daar is de huizenmarkt booming. Groningen is voor starters onbetaalbaar geworden. Maar het zijn niet alleen de starters en mensen die in Groningen niet iets kunnen vinden dat ze mooi vinden, het zijn ook mensen van buitenaf die zich hier vestigen. Waarom? De omgeving is mooi, alle voorzieningen zijn aanwezig en vanaf Eelde-Paterswolde is het tien minuten fietsen naar de stad.’’

Met een gemiddelde huizenprijs van bijna 310.000 euro speelt Tynaarlo in dezelfde divisie als bijvoorbeeld Heemskerk en Wormerland (nabij Amsterdam), Den Haag en Katwijk.

In Drenthe volgt Noordenveld met krap 293.000 euro op de tweede plaats en is De Wolden vlak daarachter derde. Emmen en Hoogeveen zitten met 205.000 en 209.000 euro onderaan in de Drentse huizenmarkt. Ter vergelijking: de gemiddelde huizenprijs in stad Groningen is (door de grote verscheidenheid in het aanbod) bijna 259.000 euro.