Luceros y Flores in de protestantse kerk van Oostwold

De Argentijnse sopraan Valeria Mignaco en de Frans-Nederlands harpiste Constance Alanic brengen op zondag 1 maart hun programma Luceros y Flores in de protestantse kerk van Oostwold, aanvang 15.00 uur.

Dit programma bestaat uit Spaanse liederen en harpsolo’s uit de 16e en 17e eeuw, met als belangrijkste componisten José Marín, Francisco Valls en Juan Hidalgo, die zelf harpist was en de eerste Spaanstalige opera’s componeerde.

De teksten van de tonos humanos, wereldlijke liederen, zijn vaak melancholiek en poëtisch van aard. Ook die van de tonos a lo divino, geestelijke liederen, vertellen met hun beeldrijke taal en opzwepende ritmes van diepe persoonlijke gevoelens. De arpa de dos órdenes, de Spaanse kruissnarige harp, was in de 17e eeuw - naast de gitaar - het meest geliefde begeleidingsinstrument voor tonos en zarzuela’s, typisch Spaanse ‘musicals’. Zelfs tijdens de mis kon de harp, met haar brede klankkast en diepe basregister, de traditionele rol van het orgel vervullen.

Constance Allanic, docente aan het Conservatorium van Amsterdam, is een van de weinige professionele bespelers van de arpa de dos órdenes buiten het Iberisch schiereiland.

Entree

De entree bedraagt 12,50 euro aan de deur en 10 euro in de voorverkoop. Jongeren tot 18 jaar betalen 7,50 euro, respectievelijk 5 euro. Voor meer informatie en reservering, Jan Drewel: 0596-601742 of dreweljan@gmail.com.