Ligt de broer van Willem van Oranje in Oldenburg? Gronings speurwerk brengt ons dichtbij het antwoord

Een grafkist, gevonden in de Stadskerk van de Duitse stad Dillenburg, bevat mogelijk het antwoord op de vraag waar de broer van Willem van Oranje begraven ligt. Vandaag werd deze opengemaakt om een DNA-profiel van de Van Nassau-familie te kunnen maken.

Het was een spannend moment voor historicus en medewerker van het Universiteitsmuseum in Groningen Lammert Doedens (59). Met een takel werd dinsdag een grafkist, gevonden in de Evangelische Stadskerk van de stad Dillenburg (Duitsland), opengemaakt. Reden voor de spanning is dat deze wellicht het antwoord bevat op de vraag waar Adolf van Nassau (de broer van Willem van Oranje, die tijdens de slag bij Heiligerlee in 1568 sneuvelde) nu begraven ligt.

Deze vraag houdt Doedens al jaren bezig. In 2016 kwam hij heel dichtbij een antwoord toen hij en zijn team in een grafkelder in Oldenburg dertig stoffelijke overschotten vonden, waarvan er één geen Oldenburg-DNA bevat. „En wat doet die persoon dan in die grafkelder”, vroeg Doedens zich af. Om de laatste rustplaats van graaf Adolf voor altijd vast te kunnen stellen, ging Doedens op zoek naar bewijs. Daarvoor heeft hij DNA van de Van Nassau-familie nodig om te vergelijken met het nieuwe DNA uit de Oldenburger grafkelder.

Ontroerd

Het was geen makkelijke zoektocht, maar nu is hij heel dicht bij het antwoord. „In het graf lag een puntgave houten kist. Toen het deksel werd opgetild zagen we een jongeman, wiens lichaam zo goed bewaard was gebleven. Het was bijna gemummificeerd”, vertelt Doedens. „Ik raakte best ontroerd, je ziet iemand liggen van zeventien jaar. Mijn collega-onderzoeker Birgit Großkopf van de Universiteit Göttingen heeft twee tanden getrokken, die natuurlijk weer terug worden geplaatst. De twee tandwortels zijn volgens haar heel goed te gebruiken voor het DNA-profiel.”

Over zes tot acht weken is het onderzoek gedaan. Als er dan een match is, weten we voor eens en voor altijd dat de in Friesland gesneuvelde Adolf van Nassau in Oldenburg ten ruste is gelegd.