Verhalencafé in Winschoten over de Joodse gemeenschap in de Duits-Groningse grensregio

Stichting Folkingestraat Synagoge en De Verhalen van Groningen organiseren voor donderdagavond 27 februari een Verhalencafé over de Joodse gemeenschap in de Duits-Groningse grensregio. Het Verhalencafé begint met een korte lezing door dr. Stefan van der Poel, die een inleiding op het thema geeft. Daarna is er ruimte om verhalen uit te wisselen en herinneringen te delen.

Van der Poel (RUG) vertelt die avond in de bibliotheek van Winschoten over de invloed van Duitse Joden op de Duits-Groningse grensregio en op de rest van de provincie Groningen. Daarna is het woord aan het publiek en gaan we in gesprek over de Joodse gemeenschap in dit grensgebied. De locatie is niet zomaar gekozen: vóór de oorlog kende Winschoten de op één na grootste Joodse gemeenschap van Nederland.

Tentoonstelling
Het opgehaalde materiaal wordt verwerkt tot een verhaal op de website van De Verhalen van Groningen. Daarnaast wordt een deel van de opgehaalde verhalen mogelijk verfilmd, waarna ze te zien zijn in de vorm van een reizende tentoonstelling – van Leer naar Groningen. Uiteindelijk worden de verhalen onderdeel van de nieuwe permanente tentoonstelling in de Folkingestraat Synagoge te Groningen.

Voor de vernieuwde museale opstelling van deze synagoge wordt overigens nog materiaal gezocht. Bezoekers van het Verhalencafé worden daarom uitgenodigd om eventuele objecten, zoals gebruiksvoorwerpen, mee te nemen die iets vertellen over het leven van Joden in de grensregio.

Veel contacten over de grens

Van oudsher waren er binnen de Joodse gemeenschap veel contacten over de grens. Zo trokken Joodse mannen vanuit Duitsland naar Nederland voor seizoensarbeid, werd er over de grens getrouwd en bestonden er zakelijke relaties. Stichting Folkingestraat Synagoge (SFS) en de Ehemalige Jüdische Schule in Leer (EJS) zijn nu op zoek naar verhalen over de Joodse gemeenschap in de Duits-Groningse
grensregio.

Verhalencafé
Het Verhalencafé op donderdag 27 februari in de bibliotheek van Winschoten (De Klinker) begint om 19.30 uur. De entree is gratis. Aanmelden kan via sanne.meijer@deverhalenvangroningen.nl, maar dit is niet verplicht.