Sterrenmenu vanaf het witte doek in De Klinker

WINSCHOTEN - De liefhebbers weten het al een tijdje: op maandag 16 en dinsdag 17 maart serveert het Winschoter Stadsjournaal andermaal een sterrenmenu vanaf het witte doek in cultuurcentrum De Klinker in Winschoten.

De aanpak van het filmteam, oude en vertrouwde beelden koppelen aan vers materiaal, levert ook nu weer een aantal pakkende en indrukwekkende items op. Ooit geweten dat de allereerste bankoverval in Nederland plaatsvond in Winschoten? Dat was op woensdag 13 december 1916 aan het eind van de middag in het kantoor van de firma Groeneveld Kassiers en Handelaars in Effecten aan de Venne.

De overvaller droeg een zwarte muts, had z'n gezicht met steenkool zwart gemaakt en droeg een mes tussen de tanden. Hij loste meteen een aantal schoten. De greep in de kas bleek 'slechts' kwitanties en notities op te leveren. Bovendien schoot bankeigenaar Geert Jan Groeneveld met een eigen pistool op de bandiet. Een geldloper dook onverschrokken op de benen van de overvaller en vloerde hem. De politie was er binnen een mum van tijd en trof de dader, gewond aan op de vloer. Naast hem twee eveneens gewonde bank-klerken. De dienstdoende inspecteur van politie herkende de boef meteen: een boerenknecht uit Nieuwe Pekela.

Die nationale primeur zit niet in de film van het Winschoter Stadsjournaal echter wel de diverse bankgebouwen die Winschoten rijk is en was. „We hebben een portret gemaakt van de gebouwen die er nog zijn", zegt Jan Witter, filmmaker en voorzitter van het Stadsjournaal. „Die bank van Groeneveld bestaat niet meer, het gebouw met vroegere ingang aan de Langestraat wel. En zo zijn er meer, zoals de vroegere bank aan de Vissersdijk, waarin nu een galerie is gevestigd. Of de Slavenburg's Bank en Credit Lyonnais, nu Pandjeshuis, in de Poortstraat. We mochten bijna overal binnen een kijkje nemen".

Dankbaar duikt het Winschoter Stadsjournaal telkens in het uitpuilende archief om zo ook de rolprent 'Oh, ja toen', uit 1993 af te stoffen en ingrijpend te verfrissen. De opgepoetste film toont beelden van de invoering van het betaald parkeren in Winschoten, opening van dagbesteding-winkel De Klappe aan de Bosstraat door René Eijkelkamp, de laatste dagen van Café Wildeman in diezelfde Bosstraat, een filmisch portret van melkboer Herman Teuben, de befaamde Heineken-bierwagen en nostalgische beelden (afbraak) van de christelijke ulo De Rensel aan de Schönfeldsingel.

Er komt nog veel meer materiaal voorbij. Denk aan het 100-jarig bestaan van het gemeentelijk sportterein, hotel de Vrijheid en ook is er speciale aandacht voor de uitreiking van plaquettes door de Stichting Oud Winschoten (SOW) aan markante panden die in de loop der jaren zijn gerenoveerd en gerestaureerd. Maar ook over de Klinker. Plannen, bouw, opening en een terugblik op de eerste vijf jaren van het (nieuwe) cultuurcentrum zijn samengepakt in een eigentijdse mini-documentaire.

Wie wil mee smullen van het smakelijke Stadsjournaal-menu op 16 of 17 maart (aanvang 20.00 uur) kan kaarten bestellen via De Klinker. De entreeprijs bedraagt 12,50 euro, inclusief een pauzedrankje.