Meer mensen in de WW in Oost-Groningen

Het aantal WW-uitkeringen in (Oost-)Groningen nam in januari toe. Evenals in voorgaande jaren zorgden seizoenswerkloosheid en aflopende jaarcontracten voor een forse toename van de WW. De komende maanden biedt het naderende hoogseizoen in bouw, landbouw en horeca volop kansen om weer werk te vinden. Zo werft de Groningse horeca tijdens baanborrels nieuw personeel voor het komende horecaseizoen.

Eind januari telde Groningen 8.756 WW-uitkeringen. Dat is 2,9 procent van de Groningse beroepsbevolking. Het aantal WW-uitkeringen in Groningen nam in januari toe met 1.049 uitkeringen (13,6 procent) ten opzichte van vorige maand. Een flinke toename van de WW in januari is gebruikelijk vanwege het aflopen van jaarcontracten en het wegvallen van seizoenswerkgelegenheid.

De WW steeg dan ook vooral onder uitzendkrachten – onder andere werkzaam als bouwvakker, schilder of medewerker hoveniersbedrijf - en in seizoensgevoelige sectoren als bouw en landbouw. Ondanks de stijging in januari is het aantal WW-uitkeringen in Groningen nog altijd lager dan een jaar geleden (-12,0 procent). 

Volop kansen in de noordelijke horeca
Ondanks de tijdelijke toename van de WW blijven veel werkgevers kampen met personeelstekorten. In het Noorden zijn onder andere vacatures in de horeca moeilijk vervulbaar. Horecaondernemers, KHN (Koninklijke Horeca Nederland), UWV en gemeenten hebben daarom de handen ineengeslagen om een oplossing te vinden voor het personeelstekort in de horeca. Zie: https://hetstreekblad.nl/artikel/1085179/werkzoekenden-moeten-weer-verliefd-worden-op-de-horeca.html

Cijfers Oost-Groningen

Het aantal mensen in de WW in Oost-Groningen ziet er per gemeente zo uit:

- Oldambt: 577 (december 2019) - 498 (januari 2020). Stijging van 15,9 procent.

- Pekela: 216 - 176 (+22,7 procent).

- Westerwolde: 383 - 308 (+24,4 procent).