Oud-en-nieuwvandalen Midwolda hebben spijt van omzagen boom (en herstellen de schade)

De mensen die tijdens de jaarwisseling in Midwolda voor het oog van omstanders een 35 jaar oude boom velden, hebben zichzelf gemeld bij de politie en spijt betuigd.

Dat heeft de gemeente Oldambt bekend gemaakt.

De daders hebben ook aangegeven dat ze alle schade willen herstellen en op de plek nieuwe fruitbomen willen planten. ,,Ik vind het netjes dat ze zich hebben gemeld’’, zegt burgemeester Cora-Yfke Sikkema. ,,Daarom gaan we bij uitzondering voor deze keer akkoord met hun voorstel. In alle andere gevallen krijgen de daders de rekening gepresenteerd, in dit geval zou dat 6000 euro zijn geweest. De betrokkenen zeiden zelf ook geschrokken te zijn van de schade en hebben beloofd zoiets nooit meer te doen.’’

Het veelbesproken boom-incident speelde zich af aan De Wissel in Midwolda. De dikke boom viel neer op een brandend vuur waar veel mensen bij stonden te kijken.

Onacceptabel

Sikkema reageerde na de jaarwisseling verbolgen op het incident, zei zo’n vorm van vernieling nog nooit eerder te hebben meegemaakt en noemde die onacceptabel. Ze wees erop dat het, met al die mensen erbij, ook heel anders af had kunnen lopen (,,Denk aan vonken die door het neervallen van de boom op het vuur omstanders hadden geraakt’’) en deed aangifte bij de politie.

Bij diezelfde politie meldden zich vervolgens dus ook de daders. ‘Twee betrokkenen uit de vriendengroep die verantwoordelijk is voor het incident’, zo liet de gemeente vrijdag weten. ,,We hebben een stevig gesprek met hen gevoerd en vervolgens kwamen zij met hun voorstel’’, zo zegt de burgemeester.

Dat houdt in dat ze het verwijderen van het overgebleven deel van de stam betalen en ook de rekening voor het laten planten van twee nieuwe fruitbomen. Tevens betalen ze de kosten van het verwijderen van enkele andere stammen in de directe omgeving. Die moeten sowieso weg omdat De Wissel, waar ooit huurwoningen stonden, op een nieuwe manier ingericht gaat worden. Een stichting, opgericht door Midwolders, gaat dat doen. ,,En in samenwerking met die stichting zullen de nieuwe bomen worden geplant’’, zegt Sikkema.