Vriendengroep uit Midwolda neemt verantwoordelijkheid voor omzagen boom tijdens jaarwisseling: fruitbomen op lege plek

Een vriendengroep uit Midwolde zaagde met oud en nieuw (zonder toestemming) een grote boom om. Hier komen twee fruitbomen voor terug. Dit zijn de gemeente Oldambt, de politie én de vriendengroep overeen gekomen.

Tijdens de jaarwisseling werd ten overstaan van vele omstanders een 35 jaar oude boom omgezaagd. Deze boom stortte vervolgens neer op een vreugdevuur.

,,Dit is voor ons onacceptabel”, zei burgemeester Cora-Yfke Sikkema daar toen over. Zij deed aangifte van deze en andere vernielingen tijdens de jaarwisseling.

Vriendengroep meldt zich op politiebureau

Twee van de vrienden die verantwoordelijk waren voor het incident, meldden zich na de jaarwisseling op het politiebureau. Na een stevig gesprek met de politie en de gemeente, deed de vriendengroep een voorstel.

Ze willen de stam die nog uit de grond steekt weg laten frezen, twee nieuwe fruitbomen laten planten en hiervoor zelf de rekening betalen.

Ook betalen ze de kosten voor het weg frezen van een aantal andere stammen op de locatie van de omgezaagde boom, zodat het er weer netjes uit ziet.

Bij uitzondering akkoord

Burgemeester Sikkema vindt het netjes dat de vriendengroep zich gemeld heeft. ,,Daarom gaan we bij uitzondering akkoord met het voorstel dat ze hebben gedaan”, zegt ze.

,,In alle andere gevallen krijgen de vernielers de rekening gepresenteerd. In dit geval zou dat 6000 euro zijn geweest. De betrokkenen hebben aangegeven dat ze zelf ook geschrokken zijn van de veroorzaakte schade en hebben beloofd dat dit een eenmalige actie is geweest.”

De fruitbomen worden geplant in samenwerking met Stichting Wisselwerking Midwolda. Deze stichting zet zich in voor de invulling van een open plek in het dorp, ontstaan na de sloop van een aantal huurwoningen.