Blog Monique Postema uit Oude Pekela over opvoeden - Altijd een beloning?

Monique Postema uit Oude Pekela wil in haar werk als reflexintegratie therapeut/kindercoach zoveel mogelijk kinderen op een positieve manier tot ontwikkeling laten komen. Met kleine korte verhaaltjes wil ze de lezer laten nadenken over opvoeding, zonder belerend te zijn. Vandaag haar vijftiende blog: Altijd een beloning?

De volgende vraag speelt al een tijdje in mijn hoofd. Zelf kan ik er geen goed antwoord op vinden want er zijn meerdere antwoorden mogelijk. Misschien ben ik gewoon ouderwets.

Topper!
Ik zie op sociale media foto’s geplaatst met kinderen die een plasdiploma hebben gehaald. Een veterdiploma, een letter diploma of een zwemdiploma. Bij de opmerkingen lees ik dan het volgende.
Kanjer, toppertje, je bent geweldig, wat super. Alleen ik krijg daar wat kriebels bij, moet alles wat een kind leert worden beloond met een diploma? Moet heel sociale media en de vrienden kring reageren? Kinderen hebben toch ook dingen gewoon te leren?

Vrijheid
Natuurlijk is het fijn dat je als kind zelfstandig naar de wc kunt en geen luier meer hoeft te dragen. Dat geeft vrijheid. Super handig dat je zelf je veters kunt strikken, ben je mooi snel buiten. Hoef je niet te wachten, geeft je vrijheid. Als je het leuk vind om te lezen is het zeker prettig dat je de letters van het alfabet kent. Het geeft je vrijheid.

Zelfstandigheid
Alles wat een kind leert geeft een beetje meer vrijheid aan een kind en meer zelfstandigheid. Wat opvoeden eigenlijk is, is kinderen steeds meer zelfstandigheid leren. Met deze zelfstandigheid kun je je eigen leven gaan leiden. Dat je als ouder trots kan zijn dat je ziet dat je volwassen kind het goed doet in het leven. In mijn ogen is zelfstandigheid toch al een prachtige beloning. Nu lijkt het erop dat alles wat je leert als kind moet worden beloond. Op een of andere manier. Met diploma’s, cadeaus of duimpjes op sociale media.

Motivatie
Intrinsieke motivatie wordt hier naar mijn idee een beetje vergeten. Intrinsieke motivatie is de motivatie, de wil om iets nieuws te leren wat echt vanuit je zelf komt. Het is belangrijk deze vorm van motivatie ook aan te spreken, want zeker als kinderen ouder worden wordt niet alles meer beloond met…. Wil een kind nog wel nieuwe dingen leren? Wil een kind de frustratie nog wel aangaan om iets nieuws te leren als er geen beloning tegen over staat. Deze vragen houden mij al een tijdje bezig.

Want kinderen leren juist in hun jeugd de vaardigheden die ze nodig zij als volwassene. Als volwassene krijg je niet constant een beloning. Dan moet je ergens de motivatie vandaan halen om de dingen van de dag te doen. Hoe denk jij hier over? Ik lees je reactie graag.

Monique Postema

Meer informatie op www.Moniquecoachtkids.nl