Ondernemers Musselkanaal willen geen azc met veiligelanders

Ondernemersvereniging Musselkanaal (OVM) is niet tegen de heropening van het azc in Musselkanaal, maar ze willen niet dat er ‘veiligelanders’ gaan wonen.

Dat staat in een brief aan de gemeenteraad. De ondertekenaars zeggen dat de verslaglegging van gesprekken tussen de ondernemers en de gemeente onjuist is.

„Wij willen geen tweede Ter Apel worden’’, zegt voorzitter Dirk Kloen van OVM. ,,We willen onze ondernemers beschermen.”

Kansrijk

Twee weken geleden ontvouwde het college van burgemeester en wethouders de plannen voor het heropenen van het azc. Daarin moeten maximaal 428 asielzoekers komen die kansrijk zijn in hun aanvraag. Alleen veiligelanders met een ‘individuele hulpaanvraag’ kunnen er terecht.

Zij moeten bovendien aan de streek gebonden worden, zodat de gemeente ook gelijk aan de wettelijke taakstelling voor het huisvesten van asielzoekers voldoet. Zij hebben dan al een netwerk, opleiding en werk in de regio, is het idee.

Niet per se tegen azc

Op 3 maart stemt de gemeenteraad over het voorstel. Daarin staat dat OVM tijdens overleg heeft aangegeven ‘dat zij vanwege de vrees voor overlast tegen elke vorm van heropening van het azc zijn.”

Dat klopt niet, zegt Kloen. In de brief schets de voorzitter dat hij als afgevaardigde voor de keuze werd gesteld ‘bent u voor of tegen een azc in Musselkanaal?’. Omdat er volgens de ondernemers onvoldoende duidelijkheid was over de eventuele komst van veiligelanders, is geantwoord dat zij tegen de heropening zijn.

Beleving

Volgens een woordvoerder van de gemeente gaat het vooral om een kwestie van beleving van de gesprekken. „Wij zijn volgens mij heel duidelijk geweest over wie er komen.”

De vraag die uiteindelijk werd gesteld is of de ondernemers geloofden dat de gemeente er maximaal aan werkte om het te houden op die doelgroep, zegt de woordvoerder. Dat heeft de gemeente zo geïnterpreteerd.