Plan voor windmolenpark bij De Lethe in de ijskast

Het veelbesproken plan voor een windmolenpark nabij de buurtschap De Lethe, vlakbij de grens met Duitsland, wordt voorlopig niet verder ontwikkeld.

Dat zegt het bedrijf Solarfields dat met die ontwikkeling bezig was. ,,We wachten tot er meer duidelijkheid is over het beleid van de kant van provincie en gemeenten over onder meer het plaatsen van grote windmolens’’, laat woordvoerster Maaike Helder weten.

Solarfields maakte een jaar geleden bekend op het land van vier boeren de aanleg van een windmolenpark te willen onderzoeken. Zes grote windmolens was het meest waarschijnlijke aantal. Die zouden moeten verrijzen op korte afstand van de grote windmolens die aan de andere kant van grens staan.

Een aantal mensen uit de omgeving stelde dat door het plan de overlast van windmolens in De Lethe nog groter zou worden en richtte een actiegroep op.

Met die wetenschap voerde Solarfields gesprekken met direct-omwonenden, onder meer over de wijze waarop zij zouden profiteren van de opbrengst van het park. Het wilde zo ook draagvlak creëren.

Solarfields voerde dat overleg ook in de wetenschap dat de gemeente Westerwolde (nog) geen beleid had voor grote windmolens. De gemeenteraad bepaalde wel regels voor kleine windmolens en zonneparken.

Discussiestuk

,,We hoopten dat er binnen afzienbare tijd wel regels voor grote windmolens zouden komen en waren met dat idee voor ogen met het plan bezig’’, aldus Helder. ,,Maar nu is er de provinciale Regionale Energie Strategie, de RES, bijgekomen.’’ Dat discussiestuk wordt besproken door provincie en gemeenten en moet resulteren in een plan dat mede zegt waar windenergie opgewekt gaat worden.

,,Dat plan ligt er zeker niet dit jaar’’, zegt Helder. ,,We stoppen daarom voorlopig. Als de locatie bij De Lethe uiteindelijk een mogelijke plek voor windmolens wordt, kunnen we verder.’’

De raad van Westerwolde bespreekt woensdag de RES. De raadsleden kunnen aangeven welke bijdrage Westerwolde volgens hen moet leveren waar het om duurzame energie gaat.