Onderzoek Protestantse kerk in Oost-Groningen: 'In de kerk is weinig (kennis van) armoede'

“Er is verbinding nodig tussen mensen van de kerk en mensen in armoede”, zegt Marleen Oostland, die namens de Protestantse kerk onderzoek heeft gedaan naar kerk en armoede in Oost-Groningen. Om hier verandering in te brengen wordt er op dinsdag 3 maart een plan van aanpak gepresenteerd in De Ontmoeting in Scheemda.

“Het lijken soms twee gescheiden werelden", stelt Oostland, "in de kerk is weinig (kennis van) armoede." Bovendien, zo stelt ze, komen minderbedeelden niet in een Godshuis. "Mensen die gebrek hebben aan geld, inzicht, ontspanning en erkenning gaan vaak niet naar de kerk.”

Armste regio’s van het land
Oostland heeft de afgelopen maanden voor 35 PKN-kerken in Oost-Groningen een verkenning uitgevoerd naar de vraag hoe deze kerken diaconaal (vrij vertaald: hulp bieden aan mensen die het nodig hebben) kunnen zijn in een van de armste regio’s van het land. "Vooral generatiearmoede is een groot probleem: armoede wordt doorgegeven van
generatie op generatie en uit die cirkel stappen is enorm moeilijk."

Plan van aanpak
Vanuit de kerken in de regio (Oldambt, Westerwolde, Stadskanaal, Veendam, Pekela) is er steeds de wens om betrokken te zijn op deze mensen in armoede. Maar hoe doe je dat als je zelf een kleiner wordende kerk bent met vaak minder menskracht? De kerk kan immers  niet diaconaal zijn voor mensen die ze niet kent en daarom is een verbinding nodig. Hoe dat zou kunnen wordt door middel van een plan van aanpak gepresenteerd.

De bijeenkomst in De Ontmoeting aan de Kerklaan 32 in Scheemda op 3 maart begint om 20.00 uur. De toegang is gratis.