Op weg naar Grasnapolksy - deel 6

Op weg naar het driedaagse evenement Grasnapolsky wordt iedere week een tipje van de sluier opgelicht. Vandaag deel 6.

Nog maar een paar dagen tot fabriek De Toekomst in Scheemda weer tot leven wordt gewekt door festival Grasnapolsky. Het festival staat bekend om zijn bijzondere locaties en unieke programmering. Het is, zo omschrijven ze zelf: “Een weekend lang muziek en kunst op een bijzondere locatie. Een festival dat zowel indierock als elektronische muziek aanbiedt, en daarbij een gezonde balans probeert te vinden tussen bekendere artiesten en nieuwe ontdekkingen.”

Dit jaar vindt het festival voor de tweede keer plaats in de voormalige strokartonfabriek De Toekomst in Scheemda van 6 tot en met 8 maart.

Divers programma

Naast muziek staat er een buitengewoon divers programma vol bijzondere expedities te wachten tijdens Grasnapolsky. Het expeditieprogramma van dit jaar richt zich op het Ritme van de Tijd, de toekomst, het soms langzaam en vaak snel voorbij tikken van de tijd, het vastzitten en losbreken uit een sleur en het moment van op pauze drukken en je omgeving in je opnemen. Want wat zegt het ritme waar we ons in bevinden over onszelf?

Je wordt meegenomen in de verhalen van De Toekomst en het Groninger platteland. Zo is de ‘gouwe ouwe’ expeditiehit ‘De Hoogtijdagen van de Toekomst’ terug in een nieuw jasje: ‘Het Ritme van fabriek De Toekomst’. Twee veteranen Frits en Andries uit de kartonindustrie je in geuren en kleuren vertellen over fabrieksprocessen de eigenschappen van het unieke strokarton.

Tijdens de expeditie ‘Landgoed Ennemaborg’ leer je alles over de ontwikkelingen die het Groninger land heeft doorgemaakt en tijdens ‘Sterke verhalen in het Koetshuis’ kruip je om het vuur en geniet je van sterke verhalen en Groningse sagen onder het genot van heerlijke glühwein en Groningse koeken.

Alle expedities
Expeditie: De Toekomst in perspective. Theatermaker Sijas de Groot bevraagt speciaal voor Grasnapolsky de Toekomst en haar geschiedenis. Verwacht een audiowandeling vol verhalen, muziek en omgevingsgeluiden, via een koptelefoon.

Expeditie: Tour de Boer. We nemen je mee naar de boer of jeneverstokerij waar je ziet hoe de streekproducten worden gemaakt, bewerkt en verkocht.

Expeditie: het ritme van fabriek De Toekomst. De populairste expeditie ‘De hoogtijdagen van De Toekomst’ is terug in een nieuw jasje! Zet de koptelefoon op en ga op pad met Frits en Andries, twee veteranen in de kartonindustrie die je alle nissen en hoeken van de fabriek laat zien.

Expeditie: Landgoed Ennemaborg. Tijdens deze expeditie leer je alles over de ontwikkelingen die het Groninger land heeft doorgemaakt.

Expeditie: Langs de vloedlijn van verdronken dorpen en oude kerken. Gids Inge Dekker van Cultuurhistorisch Centrum Oldambt neemt je mee langs de vroegere grens van land en water, naar de kerk van Midwolda, in het verhaal van de verdronken dorpen.

Expeditie: Klokkengieterijmuseum. Een duik in het eeuwenoude ambacht van de klokkengieterij. Verwacht een tocht langs ingenieuze uurwerken, valse klokken, een klokkenstoel en de gietkuil in een voormalige klokkengieterijfabriek.

Expeditie: Wildpark De Toekomst – Bram Esser, Alexander Weeber in samenwerking met Platform GRAS. Met trots verwelkomt het Nieuw Antropologisch Instituut Nederland (NAIN) je in Wildpark De Toekomst. Hier leer je je opnieuw tot de natuur te verhouden. Treed binnen in het bezoekerscentrum en verrijk jezelf met kennis over het park en de mensen die er wonen.

Korting
Speciaal voor lezers van het Streekblad heeft Grasnapolsky een actie. Met de code GRASSTREEKBLAD ontvang je 10 euro korting op een weekendticket en vijf euro korting op een dagticket. Tickets zijn te koop via Grasnapolsky.nl/tickets.