Blog Monique Postema uit Oude Pekela over opvoeden - En ineens ging alles anders

Monique Postema uit Oude Pekela wil in haar werk als reflexintegratie therapeut/kindercoach zoveel mogelijk kinderen op een positieve manier tot ontwikkeling laten komen. Met kleine korte verhaaltjes wil ze de lezer laten nadenken over opvoeding, zonder belerend te zijn. Vandaag haar achttiende blog: En ineens ging alles anders.

Ineens zitten je kinderen thuis. Kunnen je kinderen niet naar de opvang als jij geen een vitaal beroep hebt. Mag jij thuis werken als dat kan? Mag jij je kinderen 'les' geven? Gelukkig dat dit door de scholen wordt aangeleverd want ik kan mij voorstellen dat het voor de meeste toch wel een enorme uitdaging zou gaan worden om een les te maken.

Ik weet dat mensen flexibel zijn en dat veranderingen wel hun weg gaan vinden. Alleen dat kost wel even tijd.
Tijd die wij ons zelf ook moeten geven.

In mijn praktijk werk ik veel met kinderen die gauw boos en gefrustreerd zijn. Deze boosheid en frustratie ontstaat vaak door angst. Door controle doet deze groep kinderen hun best deze angst onder controle te houden. Bepalen wat er gaat gebeuren geeft iets van zekerheid. In het gewone leven is dat al een enorme uitdaging, nu helemaal. Want al de zekerheden zijn nu even weg.

Niet je vriendjes zien. Niet naar de sport. Niet even gezellig naar opa en oma. En de rest kun je zelf wel invullen. Alles is anders.

Hoe kun je kinderen, al de kinderen een beetje helpen in deze periode? Zorg dat er zekerheden ontstaan. Dit kun je doen door nieuwe structuur in het leven te maken. Vaste dingen die je gaat doen, die jullie gaan doen.
Het is maar een klein beetje zekerheid alleen het is wel zekerheid.

Hou je toch vast aan de regels die al bij jullie in huis zijn. Hou rituelen die jullie altijd doen hetzelfde. Laat je kind nu niet ineens uren gamen terwijl dat anders ook niet mag. Juist regels zijn nu fijn. Beetje gepast protesteren hoort natuurlijk bij een kind, dat verandert niet zomaar. Heel veel wijsheid in deze periode.

Monique Postema

Meer informatie

Meer informatie op www.moniquecoachtkids.nl