Mondkapjesactie Winschoter schoenmaker loopt uit de hand

De mondkapjesactie van de Winschoter schoenmaker Andy Lingbeek loopt uit de hand. Binnen een etmaal werden duizenden bestellingen geplaatst. ,,Maar daar kan ik niet aan voldoen.”

Lingbeek is er nog beduusd van. Op zaterdag maakte hij honderden mondkapjes voor medewerkers van Buurtzorg Blijham en Winschoten. Toen dat via de media bekend werd, was het hek van de dam. ,,Duizenden bestellingen uit het hele land zijn er inmiddels geplaatst. Maar dat is niet de bedoeling”, zegt een enigszins verbaasde Lingbeek.

‘We kunnen niet voldoen aan de lange lijst met bestellingen’

Hij wilde, net als veel landgenoten, mensen helpen. ,,Maar dat deze actie zo veel aandacht krijgt had ik niet verwacht. We kunnen ook niet voldoen aan de lange lijst van bestellingen.”

Er is inmiddels een speciale Facebookpagina aangemaakt luisterend naar de naam Mondkapjes Oldambt. Daarop staan volgens Lingbeek tips hoe mondkapjes te maken. Op de pagina wordt ook aangedrongen om enige structuur in de actie aan te brengen.

Gemeente Oldambt

Lingbeek vindt dat er een coördinerende taak voor de gemeente Oldambt is weggelegd. ,,Die kan inventariseren welke instellingen kapjes nodig hebben en hoeveel en wanneer. Ook zou moeten worden aangegeven waar stoffen beschikbaar zijn en hoe de patronen er uit zien. Met elkaar moeten we de schaarste aan mondkapjes oplossen. Per gemeente dan welteverstaan.”

Zelf ziet Lingbeek geen rol voor hem en zijn zaak weggelegd. ,,Ik heb geen verstand van bijvoorbeeld logistiek.”