Gemeente Oldambt koopt voormalig Sint-Lucas Ziekenhuis in Winschoten

De gemeente Oldambt heeft het gebouw en het terrein van het voormalige Sint-Lucas Ziekenhuis in Winschoten gekocht. De gemeente willen hiermee de regie behouden betreffende de ‘ontwikkelingsrichting’ van het voormalige ziekenhuis.

Volgens de gemeente Oldambt heeft de locatie Sint-Lucas op dit moment een negatieve invloed op het naastgelegen noordelijke deel van de Langestraat, de lange winkelstraat in het hart van Winschoten.

,,Verpaupering ligt op de loer. En dat kunnen we, omwille van de toekomst van onze binnenstad, niet laten gebeuren”, zegt wethouder Erich Wünker. ,,Herontwikkeling van het gebied rondom het ziekenhuis biedt de mogelijkheid om de Klinker/ Aldi/ Jumbo en het Stadspark te verbinden met de binnenstad.”

Dit moet leiden tot een ‘samenhangend en toekomstbestendig geheel’. Wüncker: ,,De afgelopen jaren is er met steun van de provincie voor miljoenen geïnvesteerd in de binnenstad. Juist deze prominente entree verdient het om te worden afgemaakt.”

Herontwikkelingsvisie voor 1 december klaar

,,Op dit moment gaat onze aandacht vooral uit naar de coronacrisis, die ook de ondernemers in onze binnenstad heel hard raakt. Toch zijn er zaken die al langer lopen en wel door moeten gaan. Dit is er één van. We gaan direct aan de slag, want vóór 1 december 2020 willen we een herontwikkelingsvisie klaar hebben.”

Kosten: 750.000 euro. Subsidie: 700.000 euro

Het Lucas Ziekenhuis verloor in 2018, na de opening van het Ommelander Ziekenhuis in Scheemda, zijn functie. B en W heeft sindsdien meerdere gesprekken gevoerd met eigenaar Outlet Groningen B.V.

Dit heeft uiteindelijk geresulteerd in de aankoop van het voormalige ziekenhuis(terrein). Hiermee is een bedrag van 750.000 euro gemoeid.

De provincie Groningen heeft, omdat de problematiek ten aanzien van het ziekenhuisterrein het gevolg is van de verplaatsing van het ziekenhuis naar Scheemda, 700.000 euro subsidie toegezegd. Dit betreft een in 2014 door Gedeputeerde Staten vastgestelde reservering.