Na Vivaldi is het feest met Frans Bauer voor de bewoners van de Winschoter Appelhof

Vivaldi klinkt zwaarmoedig als contactclowns Lepel en Appelmoes interactie proberen te zoeken met de dementerende bewoners van Appelhof in verpleegcentrum Old Wolde. Dan maar Frans Bauer.

Niets is normaal in deze corona tijd. Dat geldt ook voor Lepel - Josien Kragt - en Appelmoes - Ellen Kornmann -, contactclowns die eens per maand de dementerende bewoners van Appelhof in het Winschoter verpleegcentrum Old Wolde proberen te vermaken. In de huiskamers kunnen ze voorlopig niet meer terecht. ,,Dus hebben we maar bedacht dat we ramen gaan poetsen”, zegt Kragt.

Ze zijn bekend met de bewoners, waarvoor contact niet vanzelfsprekend is. Lepel en Appelmoes, uiteraard beide met rode neus, stemmen zich af op de belevingswereld van de ander. Improvisatie, daar komt het op aan. Contact van hart tot hart, zoals het duo hun optreden omschrijft. Daar hoort muziek bij, maar vooral beweging. Deze morgen dus geen fysiek contact, maar meer een soort van mimespel. Gescheiden door een groot, enigszins openstaand raam. Voor Lepel, Appelmoes en de bewoners nieuw. Toch zie je bewoners glunderen als na Vivaldi Heb je even voor mij van Frans Bauer uit de radio schalt.

Magische momenten

Ondertussen poetsen Lepel en Appelmoes onverdroten door. Met wc-borstel, dat dan wel weer. Ze lopen van links naar rechts, kijken naar ‘hun’ bewoners, waarvan enkelen in een rolstoel zitten. Het hoofd gebogen en weinig aandacht voor Lepel en Appelmoes. Toch weten de contactclowns dat ze voor magische momenten zorgen met grote betekenis door vrolijk, liefdevol en - normaal gesproken - intensief contact.

Niets bereiden ze voor. Het publiek is de hoofdpersoon, open en onbevooroordeeld ontstaat contact. ,,Wij weten een sfeer neer te zetten waarin iedereen zich welkom en speciaal voelt. Er is ook geen vastomlijnd optreden of act, alles ontstaat vanuit het spontane contact”, legt Kornmann de werkwijze uit.

Bomen poetsen

Daarom gaan ze na het poetsen van de ramen ook maar bomen poetsen. Dit tot hilariteit van de bewoners. Kortom, missie geslaagd. Want mensen tot diep in de ziel raken is het mooiste dat er is. Kortom, wat eerst nog als een uitdaging werd gezien, blijkt aan te slaan. Over een aantal weken weer, beloven Lepel en Appelmoes.