Inwoonster Winschoten op zoek naar lotgenoten: 'Er zijn dagen dan kan ik niks door de pijn'

Claudia Stubbe uit Winschoten is ten einde raad. Vijf jaar geleden kwam ze met haar fiets in botsing met een auto. Aan het ongeval hield ze, volgens eigen zeggen, lichamelijke klachten over. De klachten zijn dusdanig, dat ze amper kan functioneren. Haar vraag naar huishoudelijke hulp en een scootmobiel werden echter afgewezen.

"Na het ongeval kreeg ik steeds meer pijn, het werd zelfs zo erg dat ik slapeloze nachten had. Ik ben toen naar een fysiotherapeut gegaan voor behandeling, maar daar werden de klachten niet minder van, integendeel", zegt Stubbe.

Het euvel zat met name in de rug. Om de pijn te bestrijden kreeg de Winschotense morfine. Volgens haar werd door een reumatoloog vastgesteld dat ze een beschadigde zenuw in haar rug aan het ongeval uit 2015 had overgehouden. "Ook werd vastgesteld dat ik fibromyalgie heb."

Naast morfine slikt Stubbe nog tal van andere medicijnen, van tramadol en oxycodon tot amitriptyline, dat de pijnklachten moet verminderen.

"Volgens mijn huisarts waren mijn klachten dusdanig dat het geen probleem zou zijn om bijvoorbeeld huishoudelijke hulp en een scootmobiel - om weer wat mobieler te worden - te krijgen."

Klachten

Dit bleek echter niet het geval. Een arbeidsmedisch adviseur oordeelde dat de klachten onvoldoende waren voor toekenning. Dit werd haar later, zo stelt ze, ook bevestigd door een medewerker van de gemeente Oldambt. "De medewerker van de gemeente is echter nooit bij mij thuis geweest, maar heeft de afwijzing per telefoon meegedeeld. Hoe kan zo iemand via de telefoon beoordelen of ik hulp nodig heb of niet?", vraagt Stubbe zich af. "Ook is mijn medisch dossier nooit opgevraagd bij mijn huisarts."

"Ik beweeg me in het dagelijkse leven voort op krukken; als ik een stukje loop moet ik dat meteen bezuren. Datzelfde geldt als ik met de fiets naar de winkel ga. Nadien ben ik uren, soms dagen van slag. Dan lig ik alleen maar op de bank." 

Medisch onderzoek

Navraag bij de gemeente Oldambt leert dat de procedure voor dit soort gevallen helder is. "Als er een Wmo-aanvraag binnenkomt voor een dergelijke hulpvraag, laten we een medisch onderzoek uitvoeren door een externe partij. Wij baseren ons op de bevindingen van die partij. Als uit medisch onderzoek blijkt, dat bijvoorbeeld huishoudelijke hulp niet nodig is, wordt de aanvraag afgewezen", zegt Charone Tellegen, woordvoerder van de gemeente Oldambt. "Vervolgens krijgt de indiener hier bericht van. Tegen de beschikking kan uiteraard bezwaar worden gemaakt bij de Commissie bezwaren."

Stubbe: "Het probleem is dat dergelijke instanties niet kunnen voelen wat ik voel. Je bent nog in staat veel zelf te doen, wordt er dan gezegd. Dat geldt voor mij niet. Ik kan bijna niets. Het voelt net of ik in een isolement zit. Meedoen kun je niet en dat is heel onrechtvaardig."

Contact

De Winschotense denkt dat veel meer mensen in hetzelfde schuitje zitten en roept dan ook die mensen op om contact met haar te zoeken. Dit kan via 06-33313543.