Corona blijft voorzichtig oprukken in Noorden; iets meer besmettingen, ziekenhuisopnames stabiel

In vergelijking met de rest van Nederland is er nog vrij weinig corona in Noord-Nederland. Toch nam het aantal besmettingen dit weekeinde toe, en moesten er ook weer patiënten naar het ziekenhuis.

In de loop van vorige week steeg het aantal inwoners van Drenthe, Groningen en Friesland dat in het ziekenhuis belandde met corona fors, van 10 patiënten in de week ervoor naar 126 afgelopen vrijdag.

Daar kwamen de afgelopen dagen ruim tien patiënten uit het Noorden bij, maar er gingen er ook weer een paar naar huis en er was nog een sterfgeval te betreuren. Netto kwamen er daardoor vijf patiënten uit het Noorden bij in de ziekenhuizen.

Dit blijkt uit cijfers van het ROAZ, Regionaal Orgaan Acute Zorg. Dat ROAZ maakt sinds kort namens alle negen ziekenhuizen in Drenthe, Groningen en Friesland cijfers bekend over het aantal opgenomen coronapatiënten.

Van de 268 patienten komen er 137 uit andere delen van het land

In totaal lagen er zondagochtend 268 coronapatiënten in de noordelijke ziekenhuizen, en daarvan waren er 137 afkomstig uit andere delen van het land, voornamelijk Brabant.

De meeste patiënten liggen in de algemene ziekenhuizen: Treant (Scheper) Emmen, Wilhelmina Assen, Ommelander Scheemda, Martini Groningen, Antonius Sneek, Nij Smellinghe Drachten, Tjongerschans Heerenveen en MCL Leeuwarden.

Daarnaast liggen in het UMCG hoofdzakelijk patiënten uit Brabant, en dan vooral op de intensive care. In het hele Noorden liggen van de 268 patiënten er 76 op de intensive care-afdelingen.

Het aantal sterfgevallen door corona nam dit weekend weer toe met één. Er zijn nu drie inwoners van Drenthe, één inwoner van Groningen en vier inwoners van Friesland aan het virus overleden.

Het aantal besmettingen in Noord-Nederland steeg dit weekeinde met 45 patiënten. Zondag waren er in totaal 145 inwoners van Groningen besmet, 113 inwoners van Drenthe en 118 inwoners van Friesland. Het aantal besmettingen zegt alleen niet heel veel omdat lang niet iedereen getest wordt.