Campinghouders worden gek van onzekerheid. 'Je ziet je bedrijf onder je vandaan glippen'

De campinghouders die donderdag in de zevende hemel waren omdat ze open mochten van hun gemeente, werden vrijdag weer met beide benen op de grond gezet door de veiligheidsregio’s van de drie noordelijke provincies.

Die lanceerden een noodverordening. Daarin staat dat toilet-, was- en douchevoorzieningen op campings en bij jachthavens in Noord-Nederland tot 6 april dicht moeten. Sommige campingeigenaren kunnen er geen touw meer aan vastknopen.

Voor stacaravans met eigen sanitaire voorziening gaat het licht op groen. Maar hoe zit het dan met toercaravans? Vallen die onder hetzelfde regime als campers? Hoe zit het met onze luxe safaritent inclusief sanitaire voorzieningen?

Van euforie naar ontnuchtering

Kortom: de onzekerheid is groot aan de vooravond van een nieuw kampeerseizoen. En dat is wel het laatste dat ondernemers in deze sector kunnen gebruiken. ,,Je ziet je bedrijf onder je vandaan glippen”, zegt eigenaar Ramona Mulder van camping de Watermolen bij Opende.

Donderdag nog spatte de euforie van de website met de strijdkreet ‘Yeah! We mogen open op 11 april!’ Nog diezelfde avond kwam de ontnuchtering met die noodverordening. Kosten noch moeite hadden de eigenaars bespaard om een protocol voor het toiletgebouw op te zetten.

De reeds bestelde dispensers met desinfecterende gel maakten onderdeel van een uitgebreid pakket aan hygiënemaatregelen. Dat scenario kan nu in de ijskast. Onder het kopje ‘onzekerheid’ volgde vrijdag een update.

Camping Wedderbergen

Camping Wedderbergen in de gemeente Westerwolde zit in hetzelfde schuitje. Die meldde donderdag nog op de site dat de gemeente groen licht had gegeven, maar een dag later was het bericht verwijderd. De receptionist wil niet reageren. ,,Zet uw vragen maar op de mail”, zegt ze.

De mailpoging wordt teruggekaatst met een automatisch mailbericht, waarin wordt uitgelegd dat vanwege alle ‘onduidelijkheid/onzekerheid vragen met betrekking tot corona en de eventuele impact op een reservering op dit moment niet meer individueel worden beantwoord.’

‘Chaos nog erger dan die al was’

Eigenaar Sjaak Noordam van minicamping De Uilenberg uit Holsloot is furieus over de noodverordening. ,,De chaos is nog erger dan die al was. Mijn camping mag open, maar de sanitaire voorziening moet dicht. Dat is zoiets als ‘je mag wel een supermarktkarretje maar niet winkelen.’ Dit is zo halfslachtig. Nu houden de autoriteiten hun handjes schoon, zodat ze niet hoeven te compenseren. Er is maar één goede oplossing: lockdown. Dan weet iedereen tenminste waar hij aan toe is.”

Soep wordt dun met meivakantie en Hemelvaart

Campingeigenaren gaan er massaal vanuit dat na 6 april de beperkingen op zijn minst worden verlengd tot 1 juni en misschien zelfs worden aangescherpt. In de meivakantie, het hemelvaartweekend en Pinksteren wordt de soep daarom heel dun.

In plaats van reserveren willen klanten annuleren. De campings die accommodaties verhuren met een privé toiletvoorziening, zoals De Bronzen Emmer bij Meppen, houden nog een sprankje hoop. ,,Er is wat belangstelling voor onze Finse bungalows, maar het houdt niet over. 1 juni is onze stip aan de horizon”, zegt eigenaar Henk Kamping.

Camping Het Noordenveld in Wapse biedt acht plekken die zijn voorzien van privé gebouwen met sanitaire voorzieningen. Een streepje voor in deze tijden, zou je zeggen. Maar wel of niet in het paasweekend open? Eigenaar Johan Moes staat in dubio. ,,Ik wacht liever eerst de berichten van het kabinet af. Mijn beslissing hangt ook mede af van wat het weer doet.”

‘Ik vrees het ergste: faillissement’

Rolf Brink van Camping de Bronzen Eik bij Sellingen ziet de toekomst met angst en beven tegemoet. ,,De koek is op. In de wintermaanden hebben we kosten noch moeite gespaard om de boel op orde te krijgen. Als het helemaal uit de hand loopt vrees ik het ergste voor mijn bedrijf en dat is faillissement.”

Volgens Hans Coenraads, woordvoerder van voorzitter Koen Schuiling van de veiligheidsregio Groningen, laat de noodverordening niets aan duidelijkheid te wensen over. ,,Toiletten en douches voor algemeen gebruik moeten dicht.”

Voor wie een camper of toercaravan heeft met sanitaire voorziening aan boord is er volgens hem geen beletsel om in het Noorden te kamperen. Dat er deze week een noodverordening zou komen is volgens hem zo afgestemd met alle gemeenten. ,,Dat was de lijn die we zouden volgen. Wat de gemeenten hebben afgesproken met campingeigenaren, weet ik niet.”

Hiswa-recron luidt noodklok

Intussen heeft hiswa-recron de noodklok geluid. De brancheorganisatie vindt dat de provincies aan zet zijn om een garantiefonds in het leven te roepen zodat campingeigenaars kunnen worden gecompenseerd.

,,Zodat de vouchers die mensen ontvangen als ze moeten annuleren gedekt zijn. Het is belangrijk dat de gast weet dat hij dan zijn geld niet kwijt is en het vertrouwen in de markt overeind blijft”, verklaart regiomanager Petra Ellens.