Oldambt bezuinigt op bloemen en toilet Marktplein

In de Winschoter jachthaven moet zo snel mogelijk nieuwe beschoeiing worden aangebracht en aan kadeherstel worden gewerkt. De veiligheid is anders in het geding.

Verrotte kades herstellen

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Oldambt pakt door en heeft geld vrijgemaakt om de beschoeiing aan te brengen en de verrotte kades te herstellen. Aangezien Oldambt flink moet bezuinigen en dus armlastig is, moet op andere posten worden bezuinigd.

Besloten is om het openbaar toilet op het Marktplein voorlopig niet meer te gebruiken. Met name bij evenementen en in het weekend werd het toilet in werking gezet. Het gaat om een ondergronds toilet dat met een speciaal mechanisme naar boven komt. Een gespecialiseerd bedrijf is belast met onderhoud en schoonmaken van het toilet.

Geen bloemen meer aanschaffen

Een andere bezuiniging is die van het niet meer aanschaffen van bloemen voor de zogenaamde hangingbaskets in het Winschoter winkelgebied. De hand op de knip houden voor aanschaf van bloemen en het stopzetten van onderhoud leveren een besparing op.

Hout brokkelt af

De gemeente heeft eerder al aangegeven de jachthaven te moeten opknappen. ,,Als we de kades niet aanpakken komt de veiligheid onder druk te staan”, weet woordvoerder Charone Tellegen. De beschoeiing bestaat grotendeels uit hout dat al in 1994 is aangebracht. De houdbaarheidsduur is al fors overschreden. ,,Als je echt op de kant staat brokkelt het hout af. Dat kan gevaarlijke situaties opleveren.”

Het hout waarmee de beschoeiing in de jachthaven wordt opgeknapt was overigens al eerder aangeschaft en zou gebruikt worden voor een project aan de Molenkade in Nieuwolda. Omdat het te laat geleverd was en de klus in Nieuwolda toch moest doorgaan, bleef hout over. Dat wordt nu, alsmede met hout bestemd voor een project aan de Esdoornstraat in Nieuwolda gebruikt voor de jachthaven.