Corona zet gezinsleven op scherp

Ruim de helft van de Nederlandse gezinnen maakt zich zorgen om het coronavirus. Sinds de uitbraak van de crisis ervaren zij meer stress, hebben een korter lontje, voelen zich somberder en zijn minder vrolijk. Dit en meer blijkt uit onderzoek van DirectResearch, in opdracht van Zilveren Kruis.

De onzekerheid over hoe lang de situatie rondom het coronavirus nog gaat duren (64 procent) en de angst dat iemand van het gezin ziek wordt (52 procent) legt veel druk op het gezinsleven. Van de gezinnen met schoolgaande kinderen ervaren ouders met kinderen op de basisschool de meeste stress. Iets minder dan de helft, 48 procent, van hen geeft aan meer stress te voelen sinds er verregaande maatregelen zijn getroffen door het kabinet.

Uitdagingen

Gijs Coppens, GZ-psycholoog, legt uit: “Deze situatie is voor iedereen in Nederland uniek en brengt voor elk individu eigen uitdagingen met zich mee. Maar vooral bij gezinnen kunnen de uitdagingen groot zijn. Het feit dat je continu op elkaars lip zit, kan voor velen zeer stressvol zijn. In een normale situatie zijn eigen activiteiten buitenshuis, zoals school, sporten en werk, een belangrijk onderdeel van de gezinsdynamiek. We missen nu die natuurlijke balans tussen wel en niet samenzijn.”

Het onderzoek is te lezen op: https://www.perssupport.nl/persbericht/25a2fb04-acfb-4647-9172-109617073efc/corona-zet-gezinsleven-op-scherp