Corona van invloed op basisspoedposten in Stadskanaal en Hoogeveen

‘Begin dit jaar opende de basisspoedpost in het Refaja zijn deuren. Een basisspoedpost is geopend voor niet-levensbedreigende zorgvragen. Van botbreuken en sportblessures tot snijwonden’, licht Trea Sandjer, SEH-arts en medisch manager bij Treant Zorggroep, toe.

‘In niet-levensbedreigende situaties meld je je eerst bij je huisarts of op de huisartsenpost. Soms kan de huisarts het letsel zelf behandelen, soms is een verwijzing naar de basisspoedpost of spoedeisende hulp (SEH) nodig. De huisarts weet exact welke zorg bij jouw situatie past.’

Dit artikel is afkomstig van Treant Zorggroep.

De omvorming van de spoedeisende hulp naar een basisspoedpost in Hoogeveen, stond gepland voor 6 april. Treant heeft besloten deze omvorming in Hoogeveen niet op 6 april, maar op 27 maart te laten plaatsvinden. Dit is nodig om de teams in Emmen, waar de corona-patiënten worden verzorgd, sneller op sterkte te krijgen, voordat grote aantallen corona-patiënten onze zorg nodig gaan hebben. De openingstijden van de basisspoedposten zijn daarom ook aangepast.

De basisspoedpost in Stadskanaal is van maandag t/m vrijdag van 08.00 – 17.00 uur geopend voor niet-levensbedreigende zorgvragen. De basisspoedpost in Hoogeveen is voor dezelfde zorgvragen geopend van maandag t/m vrijdag van 8.00 tot 22.00 uur.

Wat is een basisspoedpost?

De basisspoedpost wordt bemenst door een basisarts en SEH-verpleegkundige van Treant. Zij zijn gespecialiseerd in het stellen van een diagnose, zo nodig na aanvullend röntgenonderzoek. Na een eerste behandeling op de spoedpost kan de patiënt meestal weer naar huis; soms is een vervolgafspraak in een ziekenhuis nodig.  Sandjer benadrukt dat de zorgprofessionals van de spoedpost altijd kunnen sparren met de SEH-artsen in Emmen. ‘We zijn telefonisch goed bereikbaar en omdat we één digitaal systeem gebruiken, kunnen we onze collega’s in Stadskanaal en Hoogeveen goed adviseren. De kwaliteit van de zorg op de basisspoedpost is geborgd.’