Nieuw varkensras op Streekboerderij De Zelfmakerij in Oostwold: Groninger blaarkop

Bezoekers van Streekboerderij De Zelfmakerij in Oostwold kunnen sinds kort een nieuw ras zien scharrelen: het Groninger blaarkopvarken. Net zoals de blaarkopkoe heeft ook het blaarkopvarken kenmerkende kringen om de ogen.

Henriëtte Davelaar: "Streekboerderij De Zelfmakerij uit Oostwold staat erom bekend dat zij zoveel mogelijk Groninger producten, fauna en dieren op het erf heeft. De boerderijwinkel ligt vol met echte Groninger streekproducten, in de theeschenkerij wordt poffert en potje klaai geserveerd en in de fruitgaard vind je de Groninger appelkroon."

Er zijn ook een verscheidenheid aan rasdieren uit Groningen te zien op de boerderij, zoals de Groninger meeuwkip en de
reeds genoemde Groninger blaarkopkoe. Daar is nu dus het Groninger blaarkopvarken bij gekomen.

Succesvol fokprogramma

Waar er wel een erkend koeras uit Groningen bestaat, was er nog geen echt Gronings varkenras. Wel bestaat het Nederlands landvarken. Door een succesvol fokprogramma van Freek Kupers, eigenaar van de streekboerderij, is het nu gelukt om een echt Gronings rasvarken te creëren, het Groninger blaarkopvarken. Het meest typerende kenmerk van het Groninger blaarkopvarken zijn de zwarte kringen om de ogen en de grote staande oren. De dieren zijn licht rosé, langgerekt met een iets omhoog gebogen neus en hebben een krul in de staart.

Het nieuwe ras heeft een lange en ruim gespierde achterhand met wat platte hammen. Het beenwerk is sterk en lang met niet te steile koten. Ze zijn tussen de 60 en 70 centimeter hoog en hebben een gemiddeld volwassen gewicht van 120 tot 150 kilogram.

Veel vraag naar het varken
“Mensen zijn steeds meer lokaal bewust. Zowel Groningers zelf, maar ook toeristen vinden het interessant om te zien welke bijzondere Groninger producten er zijn en welke dieren typisch Gronings zijn. Ik ben best trots dat het ons gelukt is om een echt gronings rasvarken te fokken. Over een twee weken verwachten we weer biggentjes. Een aantal bedrijven heeft al belangstelling getoond voor de biggen. Maar omdat een varken gemiddeld 13 biggen krijgt, kunnen er nog wel gereserveerd worden", aldus Freek Kupers.

"Als Groningers mogen we trots zijn op onze mooie provincie, onze typische Groninger producten, flora en fauna, maar ook onze dieren. Met onze streekboerderij willen we daar een uithangbord voor zijn. Hopelijk draagt de Groninger blaarkopvarken hieraan bij.”,

Meer informatie

Voor meer informatie kan worden gemaild: info@zelfmakerij.nl.