Inkomen ligt geheel stil, maar pony's op Shetlandercentrum Altura hebben wel voer nodig

Rianne Zwarts startte een aantal jaren geleden Shetlandercentrum Altura in Alteveer. Naast paard- en ponylessen geeft ze ook onder meer kinderfeestjes. Verder genieten oude manegepaarden bij haar van hun oude dag. Van het geld wat binnenkomt, wordt het voer van de in totaal 36 pony's en vier paarden gekocht. "Door de coronamaatregelen ligt nu alles stil. Er komt geen geld meer binnen."

"Tot voor kort gaf ik les aan 150 leerlingen", zegt ze. Rianne werkt met zogenoemde leskaarten, wat inhoudt dat als er een les wordt gevolgd dit wordt afgestreept. Er wordt dus alleen geld gevraagd als iemand daadwerkelijk een les volgt. Mensen met een kleine beurs kunnen zo ook paardrijden; ze hoeven geen lidmaatschapskosten te betalen. 

Op de Facebookpagina van Altura doet ze een oproep aan mensen om voer te doneren. "Van een aantal bedrijven, zoals Welkoop in Winschoten en De Graankorrel in Oude Pekela, heb ik al voer gekregen. Ook hebben de opa en oma van één van mijn leerlingen bij mijn hooileverancier aangeklopt voor vijf grote balen hooi."

Baal hooi per dag

Dat dit bij lange na niet voldoende is om de komende tijd door te komen, wordt al snel duidelijk als Rianne uitlegt wat haar dieren per dag eten. "De pony's en paarden worden zo natuurlijk mogelijk gehouden. Dat houdt in dat ze overdag buiten lopen en alleen 's nachts op stal gaan. De dieren kunnen ook nagenoeg de hele dag eten. Per dag gaat er wel een baal hooi doorheen. Met de vijf hooibalen die ik gekregen heb, kun je dus nog geen week vooruit."

Om het voer voor de dieren te kunnen bekostigen, kijkt Rianne nu haar man lief aan. "Hij heeft een goede baan, maar ook wij moeten de 'normale' vaste lasten en dergelijk betalen. Het geld kan bij ons natuurlijk ook op."

Brokken in overvloed

Rianne heeft met name behoefte aan hooi. "Brokken hebben we gelukkig nog in overvloed", zegt ze. "Verder krijgen de oude manegepaarden een speciaal soort muesli voor 18-plus en luzerne; dit is de benaming voor een speciaal soort hooi, meestal te verkrijgen in balen van 25 kilogram, waar meer voedingsstoffen inzitten. Dit voer krijgen de oude manegepaarden."

Contact

Wie Shetlandercentrum Altura wil steunen kan contact opnemen via telefoon: 06-44411705, of mail: shetlandercentrumaltura@gmail.com.

Meer informatie

Meer informatie op http://www.shetlandercentrumaltura.nl/