Klots - Troost (column David Stolk)

Van nature ben ik een cynicus. Een flinke dosis sarcasme is mij niet vreemd. Gooi daar een vleugje zelfspot en zwarte humor bij, dan heb je het ideale recept voor een zuur toch vrolijk type. In deze tijden van extreme vrijheidsbeperkende maatregelen is het lastig om de kritische noot te behouden. Toch is het noodzakelijk.

Wat is wel gepast en wat niet? Wat kun je tegenwoordig nog schrijven. Ik had daar een discussie over met mijn eindredacteur
(lees: mijn vader). Ik had een epistel gemaakt dat ging over verkwisting van voedsel en met kritiek op de diverse steunacties. In deze moeilijke tijden vond hij dat lichtelijk aanstootgevend.

Niet alleen door mijn droge huid, maar vooral door al die goedbedoelde steuntjes-in-de-rug krijg ik de laatste weken veel jeuk. Eerst was er dat geklap voor de helden in de zorg. Een van de vitale beroepsgroepen. Een beroepsgroep die jaren door neoliberale domheid dusdanig is gekort dat er nauwelijks droog brood in te verdienen is. Ik las op de steeds-socialer-wordende media een open brief aan Mark Rutte. Een moeder waarvan de dochter in de zorg werkt, schreef hem :’Waarom is mijn dochter nu ineens een held?’ Een aantal dagen na het publiek applaus toog Nederland en masse naar de leukste plekjes van het land.

Nu zit de zanger Alain Clark al hoog in mijn irritatiezone, maar de afgelopen week sloeg alles. Hij heeft er blijkbaar zijn doel van gemaakt om via deze crisis weer in ‘the picture’ te komen. Met zijn ‘Deze is voor jou!’ Voor alle helden in de zorg. Dan als klap op de vuurpijl het Coronalied gezongen door honderd bekende Nederlanders. Ga alsjeblieft voor de ramen van een verzorgingstehuis staan zingen, maar houd verder je mond. Zelfs Ellie Lust deed mee. Wie? Ja, inderdaad. Geer en Goor weten de diverse ingangen van tehuizen wel te vinden. Doen zij ook wat terug.

Vanuit hun riante villa’s doen de zelfbenoemde BN’ers een oproep om thuis te blijven. Omdat we in hetzelfde schuitje zitten. Wellicht heeft de BN’er een wat rianter schuitje maar dat doet er nu niet toe. #samensterk. RTL doet er nog een schepje bovenop. De coryfeeën vinden het allemaal zo onwerkelijk en raar. Waarop daarna schaamteloos #thuismetrtl de ether in wordt geslingerd. Om toch extra kijkcijfers te trekken heeft RTL ook #blijfthuis in beeld staan. Bij het programma The Voice kids was dat wellicht een onbedoeld advies aan de deelnemers.

Ook op mijn favoriete medium, de radio, werd een Samen Sterk Top 100 samengesteld. Om troost te bieden. Houdt u het nog droog? Ik zag en hoorde dat de zelfbevlekkende Giel Beelen en overbetaalde Gerard Ekdom er een narcistisch feestje van maakten. Hoor ons eens grappig en ad rem zijn voor de goede zaak. Welke zaak?

De acties leveren onderaan de streep niets op. Mocht je dan iets willen willen doen, stort dan het vele geld dat je over hebt door naar Italië. Daar is de nood hoog. Want denk maar niet dat wij Nederlanders zomaar weer een caravannetje aan het Gardameer neer kunnen zetten. Ich bin ein Italianer. #jesuisitalien #iosonoitaliano #blijfkritisch.

Noot: #doeslief