Blog Monique Postema uit Oude Pekela over opvoeden

Monique Postema uit Oude Pekela wil in haar werk als reflexintegratie therapeut/kindercoach zoveel mogelijk kinderen op een positieve manier tot ontwikkeling laten komen. Met kleine korte verhaaltjes wil ze de lezer laten nadenken over opvoeding, zonder belerend te zijn. Vandaag haar twintigste blog.

Ken jij dat nog van vroeger op school? Dat er een aantal kinderen in je klas zaten die altijd zo geweldig waren.
Die altijd de beurt kregen en de complimenten. Zij waren zo geweldig, zetten zich super goed in, enzovoort.

Toen baalde ik daar al van. Ik was niet de beste. Kletsen en lol maken deed ik graag alleen dat verdiende nooit een compliment.

Nu ervaar ik hetzelfde met de uitspraken die nu vaak op de tv langs komen. De helden van….. Zonder hun inzet…..

Alleen wat nu als jij niet het geniale businessplan hebt ontwikkeld. Jij niet elke dag voor 75 mensen kookt. Je niet hebt aangesloten bij een vrijwilligersgroep. Jij nu je werk niet kunt uitvoeren? Ben jij dan niet een held?

Ik zie hierin een vergelijk ook met kinderen die ik vaak in mijn praktijk zie. Nee, ze zitten niet altijd stil. Nee, ze zijn niet de beste in lezen of schrijven. Ja, ze hebben wat extra aandacht nodig als het gaat over rekenen en taal. Wat zij echt nodig hebben is dat ze gezien worden als waardevolle kinderen. Die er ook toe doen.
Die hun bijdrage leveren in de groep. Zorgen voor humor, spel, enzovoort.

Voor mij is iedereen waardevol en op dit moment een held. Alleen al door de inzet die iedereen nu heeft om het virus de baas te kunnen.

Zo zie ik dat dan ook voor alle kinderen. Kijk eens goed en zie wat elk kind uniek maakt. Wat de bijdrage van elk kind is. En ik weet zeker dat iedereen een schakel is in het geheel. Dat wij van elkaar veel lessen kunnen leren.

Monique Postema