Vanuit huis aan het werk? Werk veilig!

Aangeboden door: H&R

De wereld is in de ban van het coronavirus. Helaas profiteren cybercriminelen hiervan. Uit verschillende onderzoeken naar cybercriminaliteit gerelateerd aan het coronavirus blijkt dat het aantal cyber aanvallen toeneemt. Wij leggen je graag uit hoe de cybercriminelen te werk gaan en wat je kunt doen om je hiertegen te beschermen.

Geen informatie maar malware

Meestal beloven cybercriminelen informatie over maatregelen of bescherming tegen het coronavirus via een link of document. Wanneer je deze informatie opent, raakt je computer geïnfecteerd met malware. De aanslagen zijn vooral gericht op overheidsinstanties, zorginstellingen, onderwijsinstellingen, onderzoeksorganisaties en de vrijetijdssector, maar ook als thuiswerker in een andere sector loop je deze tijd een verhoogd risico om slachtoffer te worden. 

Een van de manieren waarop cybercriminelen deze onzekere periode tijdens het coronavirus misbruiken, is door valse informatie over de pandemie te verspreiden. Ze verspreiden bijvoorbeeld nep-wereldkaarten met het aantal wereldwijde coronavirusinfecties of nep-boeken of documenten met informatie over het virus. Dit wordt zogenaamd gedaan uit naam van betrouwbare organisaties, zoals de WHO. Je denkt dus dat je informatie krijgt toegestuurd van een overheids- of gezondheidsorganisatie, maar in werkelijkheid zijn het cybercriminelen. En vergis je niet: deze e-mails kunnen er behoorlijk echt uitzien. Internetgebruikers die de informatie openen, raken besmet met malware. Zodra dit gebeurt, proberen de criminelen gevoelige informatie te stelen die in de browser is opgeslagen, zoals inloggegevens en creditcardnummers.

Thuiswerkers zijn extra kwetsbaar

Als thuiswerkers ben je extra kwetsbaar voor de aanvallen van cybercriminelen. Er namelijk al veel aanvallen geweest op bedrijven die vanwege de pandemie zijn overgestapt op thuiswerken. Cybercriminelen proberen wachtwoorden van thuiswerkers te stelen en omdat veel werknemers op afstand werken, zijn bedrijven nu gemakkelijker te infiltreren. Het is dus belangrijk om extra goed op te letten wanneer je aan het werk bent en zo jouw data en de data van je bedrijf veilig te houden.

Preventie van cybercriminaliteit

Allereerst is het belangrijk dat je nagaat of je computer of laptop goed is beveiligd. Misschien werk je normaal gesproken op een andere computer op je werk? Ga dan na of jouw computer goed is beveiligd met anti-malwareoplossingen. Het is ook belangrijk dat je werkgever kijkt of de IT infrastructuur goed is beveiligd - ook op afstand. Naast dat je werkgever een verantwoordelijkheid draagt in het IT beheer, kun je zelf ook het een en ander doen om de data veilig te houden. Zo is het belangrijk dat je de afzender van mails controleert en links checkt voordat je erop klikt. Kortom: blijf alert. Suit je op een phishing mail of een andere poging van cybercriminelen? Maak hier dan melding van. Zo blijven we ook online veilig in tijden van de coronacrisis.