LTO Noord: 100.000 vakantieplekken op de boerderij prima alternatief voor verre vliegreizen

Voor het begin van de coronacrisis gingen ieder jaar zo’n 5,5 miljoen Nederlanders met het vliegtuig op vakantie naar het buitenland. Die vakantieplannen staan nu in de ijskast. Nederlanders herontdekken vakantie in eigen land. Rust, ruimte en ontspanning zijn de belangrijkste vakantiewensen. Vakantieplekken op de boerderij zijn wat dat betreft ideaal, stelt LTO Noord.

In Nederland wachten ruim 100.000 verblijfsplaatsen op ruim 2.000 boerderijen op de komst van vakantiegangers. Boeren met recreatie hebben de afgelopen jaren veel tijd en energie gestoken in het opzetten van een unieke tak van onze recreatiesector. Vakantie bij de boer is rustgevend, groen, leuk en leerzaam; in het bijzonder voor gezinnen met kinderen. 

Arjan Monteny, voorzitter LTO Multifunctionele Landbouw: "Nederlanders hoeven helemaal niet naar het buitenland om een fantastische vakantie te hebben. Ontdek wat ons eigen land allemaal te bieden heeft. De Nederlandse boeren en tuinders staan voor u klaar!"

Agrarisch toerisme is een groeiende sector
Het aantal boerderijen dat recreatie aanbiedt is sinds 2013 met ruim 10% gestegen naar ongeveer 3.140 bedrijven. Dit betreft 720 boerderijcampings, 380 B&B’s, 500 huisjes of appartementen bij een agrarisch bedrijf en circa 400 groepsaccommodaties. Het aantal B&B’s op het platteland is gigantisch gegroeid, en de accommodaties voor groepen is bijna verdubbeld van 284 in 2013 naar 400 in 2018. Ook de capaciteit is groter geworden van gemiddeld 20 personen naar 30 personen. Bij dagrecreatie is het aantal agrarische bedrijven dat activiteiten aanbiedt sinds 2013 licht gestegen tot 1.920. Binnen de dagrecreatie bieden de meeste bedrijven zowel losse activiteiten aan als arrangementen (inclusief eten en drinken).