Er gloort weer hoop aan de horizon voor Veteranenhuis Winschoten

Het voortbestaan van het Veteranenhuis Winschoten hing aan een zijden draad. Vanwege de coronacrisis dreigde het pand aan de Mauritsstraat de poorten te moeten sluiten. Een fundraisingactie hield het Veteranenhuis 'in de benen'. Nu per 1 juni de terrassen ook nog eens open mogen, gloort er weer hoop aan de horizon.

Het Veteranenhuis had dringend behoefte aan financiële steun omdat er, door de noodgedwongen tijdelijke sluiting, niks werd omgezet, maar de kosten wel doordraaiden. Met de verkoop van koffie, patat, gehaktballen en pelletkorrels werd de huur, gas en licht betaald. Doordat de deuren twee maanden gesloten moesten blijven, kon dat niet.

"Ik heb bij diverse instanties en bij de gemeente aangeklopt voor 2500 tot 3000 euro, om deze periode door te komen, maar kreeg geen gehoor", zegt Bert Nanninga van Stichting Militair Veteranenhuis Winschoten. "Gelukkig hebben veel mensen ons in deze financieel lastige tijd gesteund. Bovendien kregen we uitstel van betaling van onze huurbaas."

En verder: "Je mag gerust weten, dat ik me wel zorgen heb gemaakt. Ik dacht: hebben we alles goed op de rit, moeten we vanwege de coronacrisis alsnog de zaak sluiten."

Heel erg dankbaar

De genoemde fundraisingactie bracht uitkomst. "Ik ben de mensen die geld hebben gegeven heel erg dankbaar", zegt Nanninga, die er aan toevoegd 'wel wat teleurgesteld is in de gemeente'. "Mij werd verteld dat veel instanties en dergelijke om hulp aankloppen, maar volgens mij heeft het Veteranenhuis een belangrijke functie. We zijn een plek waar veteranen, die op missie zijn geweest, hun verhaal kwijt kunnen. Bij ons kunnen ze met gelijkgestemden praten over hun ervaringen. Dat kan elders niet of nauwelijks."

"Ik denk dan: we vragen geen drie ton, we vragen circa 3000 euro, puur om deze coronacrisis door te komen. We kloppen nooit aan voor geld, want het Veteranenhuis kan zich normaliter zelf bedruipen." 

Dat de gemeente niet over de brug kwam verbaast hem. Volgens Nanninga moet er ergens namelijk wel een potje zijn voor steun. "Zoals je weet is de Regionale Veteranendag voor de gemeente Oldambt en Westerwolde, door de coronacrisis, afgelast. Naar ik begrepen heb, hebben beide gemeenten van het Rijk subsidie gekregen om deze dag te organiseren. Waar is dat geld gebleven vraag ik me dan af."

Dat hobbelt de hele dag door

Het Veteranenhuis Winschoten aan de Mauritsstraat 3 is van maandag tot en met zaterdag geopend van 10.00 tot 17.00 uur. Als het weer het toelaat is het terras (aangelegd na goedkeuring van de gemeente Oldambt, red.) soms een paar uurtjes langer geopend. Bijna iedere dag komen er rond de vijftien, twintig veteranen langs. "Dat hobbelt de hele dag door", besluit Nanninga, "zodoende kunnen we met de anderhalve meter-regel prima uit de voeten."