Middeleeuws Winschoten, Festival Hongerige Wolf en Outdoorrockfestival in Pekela ten onrechte afgelast

Middeleeuws Winschoten, Festival Hongerige Wolf en Outdoorrockfestival in Pekela, die vanwege het coronavirus werden afgelast, hadden 'gewoon' door kunnen gaan. Het virus is in de buitenlucht namelijk niet of nauwelijks actief. Dat blijkt uit een voorlopig rapport van wetenschappers aan de Universiteit in Hongkong, die de coronabesmettingen in China hebben onderzocht. Dat meldt de Volkskrant.

De conclusie is dat van de 7.324 met Covid-19 besmette personen, er slechts eentje het virus buitenshuis heeft opgelopen. Die persoon, een 27-jarige man, maakte in zijn dorp een praatje met een net uit Wuhan (de plaats waar het virus voor het eerst uitbrak) teruggekeerde dorpsgenoot.

De oproep van het kabinet om zoveel mogelijk binnen te zitten en buitenshuis anderhalve meter afstand te bewaren kan dus overboord. Sterker nog: binnenzitten ('het nieuwe roken', zo luidt de slogan) geeft meer kans op rug-, nek- en schouderklachten, hart- en vaatziekten, diabetes, depressie en vormen van kanker. Naar buiten is dan ook het devies.

Jaap van Dissel erkent, volgens het Volkskrant-artikel, dat het virus buiten minder verspreidt. "Het kan er verwaaien en je hebt er zonlicht met uv-straling die het virus inactiveert", aldus de RIVM-epidemioloog.

Geen bewijs

Hoogleraar klinische virologie Louis Kroes aan het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) is dezelfde mening toegedaan. "In de normale buitenwereld gaat het je echt niet lukken het virus over te dragen. Er is gewoon geen bewijs dat dit soort respiratoire virussen in de buitenlucht kunnen worden overgedragen op een manier die ook maar enigszins relevant is voor de epidemie."

Kroes is dan ook kritisch over de strikte handhaving van de anderhalvemeterregel in parken, natuurgebieden en op straat. "In de buitenlucht kun je best een iets ander beleid voeren", aldus de viroloog.

De wetenschappers in Hongkong sluiten overigens niet geheel uit dat het virus buitenshuis overdraagbaar is. Het gaat daarbij om langdurig aanhoudende overdrachtssituaties, zo stellen de wetenschappers.