In memoriam: Ontelbare uren zat zuster Vincense van Dijk uit Stadskanaal aan bedden voor troost of een luisterend oor

De bekendste non van Zuid-Oost-Groningen is niet meer. Zuster Vincense van Dijk is kort na haar 85ste verjaardag overleden, na een periode van afnemende gezondheid.

Ze stierf in het klooster van de Orde der Franciscanessen in Denekamp. Haar thuisbasis waar ze in 1954 aan haar leven als non begon. Bep van Dijk, dochter van een transportondernemer uit Harmelen, werd toen zuster Vincense.

Ze hoefde, conform de regels van haar orde, niet binnen de kloostermuren blijven maar mocht de wereld in om mensen te helpen. En dat deed ze. Ze werkte lang voor de rooms-katholieke parochie in Heerenveen, was daar ook kleuterleidster en maatschappelijk werkster. In 1987 kwam ze naar Zuid-Oost-Groningen. De parochies in Stadskanaal, Musselkanaal en Kopstukken hadden samen een pastoor en die kon heel goed hulp gebruiken.

Luisteren en troost geven

En die hulp gaf zuster Vincense volop. Ze hielp bij uitvaarten, bereidde Missen voor maar hielp vooral zieke en eenzame parochianen en niet-parochianen. Ontelbaar vele uren zat ze aan bedden, om te luisteren en troost te geven. Ook als iemand in het ziekenhuis in Groningen belandde, reisde ze daar naar toe.

Ze woonde in een klein rijtjeshuis in Stadskanaal en had daar haar vaste ritme. Dat hield in dat ze drie keer per dag bad, na het opstaan, in de middag en voor het naar bed gaan. De teksten haalde ze uit haar getijdenboek. Maar tussen die gebeden door was ze altijd beschikbaar om goed te doen voor de mensen, dag en nacht. Ze werd zo een bekende persoon in het zuidoosten van de provincie al was bekendheid niet waar ze naar streefde. Ze wilde vooral in alle stilte goed doen.

Soms had ze twijfels, zo bekende ze in een vraaggesprek met deze krant in 2004. Ze zag hoe haar zussen en broers kinderen hadden gekregen en genoten van hun ouderschap. ,,Zeker als je ouder wordt, mis je dat wel eens. Een huwelijk, kinderen. Dat doet wel eens pijn.’’

Ze voegde er aan toe dat haar roeping haar ook veel plezier gaf. Die roeping volgde ze tot een aantal jaren geleden in Stadskanaal en omgeving en vervolgens in haar klooster in Denekamp. Daar heeft ze het aards bestaan vaarwel gezegd.